Već krenula velika promjena, izdan niz upozorenja. Vakula: Ovo će potrajati

Foto: Čitatelj Indexa, Screenshot Meteoalarm, Index

IAKO je bila najavljena tek za navečer, jutros oko 7 sati u Zagrebu je počela padati snažna kiša. To je tek početak ozbiljne promjene koja nam stiže danas i tijekom noći i zahvatit će cijelu Hrvatsku, a meteorolog Zoran Vakula upozorava da će, suprotno prvim najavama, potrajati.

"Već danima najavljivana promjena vremena sve je bliža. A na žalost mnogih, i neće biti samo kratkotrajna kako je prije djelovala", poručio je Vakula u prognozi za HRT. Najavio da će od večeras pa sve do četvrtka biti česta kiša, povremeno i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, mjestimice i uz olujna nevremena s tučom, na Jadranu i pijavice...

Zbog vremenskih neprilika koje nas očekuje izdan je niz upozorenja. 

Izdan niz upozorenja za cijelu zemlju

Meteoalarm je za danas izdao narančasto upozorenje za područje Istre, Kvarnera i podvelebitsko područje, dok je za ostatak Hrvatske izdano žuto upozorenje, izuzev Slavonije i Baranje koja je danas u zelenom.

Što se utorka, pak tiče, za cijelu je zemlju proglašen narančasti meteoalarm i to zbog obilne kiše na sjeverozapadu zemlje, grmljavinskih nevremena u Istri, u Lici, u srednjoj i južnoj Dalmaciji te na istoku zemlje te zbog vjetra na cijeloj obali.

Na sjevernom Jadranu i pod Velebitom u utorak prijeti bura, a na jugu Jadrana snažno jugo.

DHMZ je izdao tablicu upozorenja prema satima koja prikazuje kada će i gdje vrijeme biti najgore.

Ovako to izgleda za danas:

A ovako za sutra:

Predviđene akumulirane oborine sljedećih dana po modelu ICON upozoravaju na ozbiljnu količinu kiše u nekim dijelovima zemlje.


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

U ponedjeljak će još, kao i prethodnih dana, na istoku Hrvatske biti pretežno sunčano i vruće, u drugom dijelu dana u zapadnim krajevima uz umjerenu naoblaku, a sunčano i vruće danas bi se trebalo zadržati i u Dalmaciji, dok će na jugu Hrvatske će biti najviše sunčana vremena.

Pogoršanje je u središnjoj Hrvatskoj stiglo ranije nego što se očekivalo pa od jutra lije kiša, a postupno naoblačenje stiglo je i na sjevernom Jadranu i u gorju. Vjetar većinom slab istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, a najviša dnevna između 32 i 34 °C. Kiše tamo, često u obliku pljuskova s grmljavinom, može biti već prijepodne, a poslijepodne i navečer pljuskovi ponegdje mogu biti i izraženiji. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperature će i u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu već danas nešto pasti.

Do četvrtka promjenljivo i svježije, pa stabilnije i toplije

"U noći na utorak i tijekom utorka pljuskovi će se proširiti na cijelu unutrašnjost, a ponegdje može biti i jače izraženog nevremena. Osjetno će osvježiti. U srijedu većinom oblačno s kišom, a bit će i još malo svježije. U četvrtak promjenljivo, još ponegdje s kišom. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I duž obale će u noći na utorak i u utorak biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijih, praćeni obilnijom oborinom. U srijedu i četvrtak još mjestimice kiša. U utorak će na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će se u srijedu proširiti na cijelu obalu, a u četvrtak će oslabjeti. Posvuda će osvježiti, prognozirao je meteorolog Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Pročitajte više