U Zagrebu osnovana nova politička stranka: Socijalistička partija Hrvatske - Lijeva alternativa

NEKOLICINA bivših članova nekadašnje Socijalističke radničke partije (SRP) danas su u Zagrebu osnovali novu političku stranku pod nazivom Socijalistička partija Hrvatske - Lijeva alternativa.

U priopćenju se ističe da je Inicijativni odbor za osnivanje nove stranke time proveo svojevrsnu "političku oporuku" čelnika SRP-a, nedavno preminulog Stipe Šuvara, koji je, kako se navodi, prije smrti utemeljio Inicijativni odbor za osnivanje nove stranke nezadovoljan opstrukcijom zaključaka skupštine SRP-a održane u travnju.

Za predsjednika Socijalističke partije Hrvatske (SPH) je na osnivačkoj skupštini stranke izabran Ivan Magdalenić, njegov zamjenik je Nenad Vlahović, a glavni tajnik SPH Rino Markov.

Po programskoj deklaraciji SPH se zalaže za socijalističku perspektivu Hrvatske i okuplja kršćanske i ekološke socijaliste i socijaldemokrate koji su za socijalizam, a ne samo za reformirani kapitalizam, te komuniste.

SPH se, navodi se, uz ostalo, u priopćenju protivi svim pojavama diskriminacije po osnovi etičke, vjerske, jezične i spolne pripadnosti te će se suprotstavljati korupciji, trgovini ljudima, oružjem i drogama i kriminalu.

SPH je spreman surađivati sa svim strankama osim s onima koje su retrogradne ili konzervativne, priopćeno je, uz ostalo, iz te stranke.


Pročitajte više