U ZAGREBU OTVOREN 27. SALON MLADIH

Dvadesetsedmi salon mladih, tradicionalna smotra stvaralaštva mladih umjetnika, večeras je otvoren u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnosti (HDLU) u Zagrebu.

Na Salonu se nakon trogodišnje stanke javnosti se predstavljaju 52 hrvatska umjetnika u dobi do 35 godina sa 63 rada, koje je Ocjenjivački sud odabrao po dvama osnovnim uvjetima - kakvoći i suvremenosti, istaknula je na otvorenju članica Organizacijskog odbora Salona Paulina Jazvić.

Izložene su instalacije, videoinstalacije, net instalacije, slikarski i kiparski radovi, fotografije, print-grafike i brojni drugi radovi.

Predsjednik Organizacijskog odbora Mladen Lučić uručio je nagrade umjetnicima, no, kako je rekao, obrazloženja za nagrađene kao i katalog Salona bit će objavljeni naknadno.

Grand Prix nagradu od 20.000 kuna dobio je Alem Korkut za videoinstalaciju koja predstavlja svojevrstan hommage kiparu Rodenu. Korkut je rođen 1970., a kiparstvo je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1997.

Tri jednakovrijedne nagrade od 7000 kuna podijelili su Antun Božičević i Karmen Dugeč za instalaciju, te Leo Vukelić za print-grafiku.

Ljevaonica umjetnina "Ujević" dodijelila je posebnu nagradu Veliboru Mačukatinu koji će u njihovoj radionici moći odliti svoju skulpturu.

Po riječima Mladena Lučića "na ovogodišnjoj izložbi nije se išlo na autorske koncepcije, nego na procjenu pluralizma scene i zastupljenosti svih izražajnih medija".

Novčano ograničenje oneomogućilo je internacionalizaciju Salona, ali, najavio je Lučić, to će se pokušati sljedećim priredbama. Dodao je da bi izlaganja trebalo ograničiti na umjetnike do 30 godina.

Salon mladih može se pogledati do 30. travnja.

(Hina) xsdju ysp

Pročitajte više