u zagrebu otvorena izložba predmeta istarskih antičkih nekropola

Arheološka izložba "Sjaj antičkih nekropola Istre" s više od tri stotine originalnih predmeta s dvanaest tamošnjih nalazišta otvorena je večeras u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložba, otvorena do lipnja, prvi put sjedinjuje građu istarskih antičkih nekropola od 1. stoljeća prije Krista do 6. stoljeća, koju su stručnjaci prikupili stogodišnjim istraživanjima, rečeno je.

Iskapanjima nekropola nađeni su dragocjeni podaci s pomoću kojih se mogu rekonstruirati mnogi elementi o naseljavanju Istre te etničkom, socijalnom, političkom i zdravstvenom aspektu života tadašnjih stanovnika, kazala je Vesna Girardi-Jurkić, koja je s Kristinom Džin postavila izložbu.

Izlošci su pronađeni u nekropolama rimskog grada Pule, municipija Nezakcija, gospodarskog kompleksa Vižule kod Medulina, Buzeta, Kringe kod Pazina, Kavrana, Katora i Červar Porta.

U to je vrijeme u Istri počela urbanizacija obilježena stvaranjem novih naselja, podjelom zemlje i izgradnjom cestovne mreže.

Predmeti, polagani u grobove u vrijeme pokopa, obično su bili vlasništvo pokojnika ili njegove rodbine, a kao štovanje mrtvih žrtveni su darovi bogovima.

Izloženi su zlatni i srebrni nakit, predmeti od jantara i stakla, metalni, brončani i keramički predmeti, karakteristični nadgrobni spomenici i jedan olovni sarkofag s autentičnim posmrtnim ostatcima.

Pročitajte više