u zagrebu otvoreni ´dani ruske federacije´

´Dani Ruske Federacije´, priredba u sklopu ciklusa ´Svijet u Zagrebu´, svečano je otvorena večeras u Gradskoj knjižnici, u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Ciklus ´Svijet u Zagrebu´, koji će se održavati do 22. ožujka na nekoliko lokacija, zamišljen je kao niz izložaba knjiga, postera, umjetničkih djela i predmeta, zatim časopisa i neknjižne građe, izvijestila je voditeljica Gradske knjižnice Ljiljana Sabljak.

Kako je dodala, ciklus obuhvaća i koncerte, predavanja, literarne večeri i ostala događanja za sve uzraste posjetitelja s ciljem da se predstavi pojedine zemlje, njihovu povijest, gospodarstvo, turističke mogućnosti i kulturu.

Tako će se ove godine u Gradskoj knjižnici, u sklopu ciklusa ´Svijet u Zagrebu´, hrvatskoj javnosti predstaviti Ruska Federacija i to do 11. ožujka s posebnim naglaskom na Republiku Komi, kao sastavnicu Ruske Federacije, a od 12. do 22. ožujka, na istome mjestu, Kaljiningradsko područje (Ruske Federacije).

Svoje zadovoljstvo što ´Dani Ruske Federacije´ počinju predstavljanjem male sjeverne ruske Republike Komi večeras je izrazio poglavar te ruske republike Vladimir Torlopov.

Naglasivši da Republika Komi, uz ostalo, posjeduje naftu, plin, ugljen i boksit, rekao je da je ta republika u potpunosti spremna za razvoj veza s hrvatskim gospodarstvenicima.

Veleposlanik Ruske Federacije Eduard Kuzmin podsjetio je da su u manje od godinu dana priređena dva susreta između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i ruskog predsjednika Vladimira Putina što će pridonijeti učvršćivanju veza.

U ime Grada Zagreba nazočne je večeras pozdravio dogradonačelnik Stipe Tojčić koji je kazao da je u sklopu ciklusa ´Svijet u Zagrebu´ do sada predstavljeno 12 država.

Večerašnju svečanost koncertom su obogatili solisti Državnog kazališta, opere i baleta Republike Komi, narodna umjetnica iz Republike Komi, laureat međunarodnog natječaja Jelena Lagoda i laureat sveruskog natječaja Mihail Žurkov.

Nakon toga predsjednik Mesić je u pratnji supruge u Gradskoj knjižnici razgledao neke od do sada postavljenih izložaba (izložbu tradicionalnih narodnih nošnji Republike Komi, izložbu fotografija o povijesti moskovskog Crvenog trga i drugo).

Pročitajte više