U Zagrebu počela gradnja biotehnološkog laboratorija genera

U ZAGREBU je danas počela gradnja biotehnološkog laboratorija Genera, prve biotehnološke tvrtke u Hrvatskoj koja će na komercijalnoj osnovi na domaćem i inozemnom tržištu ponuditi znanja primijenjena u proizvodnji tkiva i genskoj dijagnostici.

U izgradnju zgrade na križanju Slavonske avenije i Avenije Većeslava Holjevca u Trnjanskoj ulici, koja bi trebala biti završena do lipnja iduće godine, osnivači Genere uložit će 9 milijuna eura.

Polaganju temeljnog kamena nazočan je bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je čestitao svima koji su se upustili u tu veliku znanstvenu avanturu.

"Danas smo na prekretnici jer će znanje karakterizirati moderne države, a ovo je naš veliki korak u industrijalizaciji znanja", naglasio je Mesić.

Osnivači Genere su ravnatelj bolnice Magdalena Ivan Drpić, kardiolog i medicinski direktor Magdalene Mihajlo Šesto i profesor Medicinskog fakulteta Slobodan Vukićević te tvrtka Medinvest d.o.o. iz Zagreba.

Tvrtka će proizvoditi hrskavično autologno tkivo, određivati gensku predodređenost za kardiovaskularne bolesti, prikupljati i čuvati matične stanice iz pupkovine i posteljice novorođenčadi te proizvoditi transplantate demineraliziranih kostiju i stanica srčanog mišića.

Izgradnjom biotehnološkog laboratorija projekt Genera će se, smatraju njegovi osnivači, na samom početku maksimalno približiti tržištu: specijalnoj bolnici za kardiovaskularne bolesti Magdalena u Krapinskim Toplicama, kliničkim bolnicama u Hrvatskoj i okolnim državama te pojedincima zainteresiranim za usluge Genere.

xmt ymd

Pročitajte više