U Zagrebu prosvjed podrške Irankama: "Ne mogu nas sve pobiti"

Ilustracija: EPA

U PODNE je počela prosvjedna akcija ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu u znak solidarnosti sa ženama u Iranu uz poruku: "Ne mogu nas sve pobiti."

Aktivistice iz ženskih organizacija i inicijativa organizirale su prosvjednu akciju Solidarno sa ženama Irana ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu i pridružile se iranskim gradovima i drugima diljem svijeta koji prosvjeduju zbog smrti mlade djevojke u Iranu. 

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog "nepropisnog nošenja hidžaba". 

Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla, a u bolnicu je prevezena pošto je pala u komu.  

Vlast u Iranu prosvjednike naziva pobunjenicima

Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svake večeri od 16. rujna, a unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih "pobunjenicima" koji "nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini".

Iranke su spalile svoje marame i simbolično odrezale kosu u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja, što je odjeknulo na demonstracijama solidarnosti od New Yorka do Istanbula, od Bruxellesa do Santiaga.

Danas će solidarnost pokazati i Zagreb. Osim "Ne mogu nas sve pobiti", na prosvjedu se mogu vidjeti parole "Sindikat žena protiv kretena" i "Solidarno protiv političke represije". 

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi prošli četvrtak je najavio istragu o smrti mlade žene, ali je istaknuo da mrtvozornik nije utvrdio da je policija bila nasilna prema njoj, što prosvjednici osporavaju.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.