VIDEO U Zagrebu palili svijeće za žrtve HVO-a

Foto. Index

U ORGANIZACIJI Inicijative mladih za ljudska prava nekoliko desetaka građana zapalilo je svijeće i položilo ruže na zagrebačkom Trgu Francuske republike za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a tijekom rata 90-tih godina u Bosni i Hercegovini.



Solidarnost prema svim žrtvama

Koordinator programa pomirenja u Inicijativi mladih za ljudska prava Nikola Puharić izjavio je novinarima kako je ta nevladina udruga organizirala paljenje svijeća iz solidarnosti prema svim žrtvama hrvatskih snaga u BiH.

"Okupili smo se ovdje jer smo željeli pokazati da postoji i ono lice Hrvatske koje se ne solidarizira s ratnim zločincima već se solidarizira s žrtvama", kazao je.

Dodao je kako su razočarani onim što je pokazano od strane hrvatskih vlasti, kao i vlasti u Gradu Zagrebu. Smatra da su vlasti izrazile veliku solidarnost s ratnim zločincima i nisu na dovoljan način osudili zločine počinjene u BiH za koje su odgovorni neki pripadnici HVO-a i HV-a.

 Puharić kaže kako ovime žele poručiti  da je mladim generacijama potrebno nešto bolje kao i 'osuda agresivnog djelovanja Hrvatske u BiH'.
 Ustvrdio je kako u Hrvatskoj postoji tiha većina koja osuđuje svaki ratni zločin i svakog ratnog zločinca. Također je rekao kako je potrebno voditi odgovornu politiku suočavanja s prošlošću, osuditi svaki zločin i da se ne smije  solidarizirati s ratnim zločincima.

 "Moramo se solidarizirati sa žrtvama, provoditi mehanizme tranzicijske pravde, uputiti reparacije i ispriku žrtvama te raditi na tome da se svaki zločin procesuira", dodao je.

Komemoracija za Praljka

Podsjetimo, danas je održana komemoracija za Slobodana Praljka u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

>> GOTOVA KOMEMORACIJA Pljuvali po Haškom sudu, Praljak proglašen "mučenikom" i "ljudinom"

Na komemoraciju za Slobodana Praljka došla su dva Plenkovićeva ministra, Tomo Medved i Damir Krstičević, premijerov savjetnik Vladimir Šeks, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Vaso Brkić, Marko Perković Thompson i - dva ratna zločinca, Mirko Norac i Dario Kordić. U prvom redu na komemoraciji sjedio je Plenkovićev ministar Tomo Medved.

Uz gore navedene, na komemoraciju su došli Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore koji je optužen da je iz te institucije ilegalno izvukao najmanje 39 milijuna kuna, donedavni savjetnik predsjednice RH i notorni teoretičar zavjera Davor Domazet Lošo, HDZ-ovac Luka Bebić, Nikola Štedul i bivši specijalac Željko Sačić. U Lisinskom su se pojavili i Đuro Glogoški, jedan od vođa šatoraša te Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, ekstremno desne strane koja podržava Plenkovićevu vladu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodana Praljka, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više