U Zagrebu umrla kazališna umjetnica Zvjezdana Ladika

U Zagrebu je jučer u 84. godini umrla istaknuta hrvatska kazališna redateljica, pedagoginja i spisateljica Zvjezdana Ladika, izvijestio je danas voditelj Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Vlado Krušić.

Rođena je 1921. u Karlovcu, djetinjstvo je provela i školovala se u Varaždinu, na zagrebačkom Sveučilištu diplomirala je jugoslavistiku, francuski i ruski jezik i književnost, a na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu kazališnu režiju.

Od 1953. do umirovljenja, te kasnije kao stalna suradnica, Zvjezdana Ladika radila je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Režirala je više od 100 predstava s kojima je sudjelovala na brojnim kazališnim festivalima diljem Europe.

Nezaboravne su ostale u sjećanju predstave "Mačak Džingiskan i Miki Trasi", "Na koga se uvrgnulo ovo dijete", "Kolo oko svijeta" i mnoge druge.

Tijekom pola stoljeća pedagoškog rada, koji je trajao sve do prošle godine kad ju je bolest onemogućila, Zvjezdana Ladika odgojila je brojne naraštaje mladih ljudi od kojih su mnogi postali istaknuti kazališni umjetnici.

Njezin pedagoški rad posebno priznanje dobiva 70-ih godina kad je prepoznata kao osoba koja je inovativnošću i cjelovitošću tada dosegnula vrhunac u istraživanju dječjeg umjetničkog stvaralaštva u svijetu.

Objavila je više radova o dječjoj dramskoj kreativnosti u časopisima u zemlji i inozemstvu, samostalno je napisala knjige "Dijete i kazališna umjetnost" te zbornik vlastitih igrokaza "Kazališne čarolije", a kao suautor potpisuje knjige "Kazališne igre", "Dijete i kreativnost" i "Dosadno mi je, ne znam što da radim".

Svoje neiscrpno znanje, bogato iskustvo i velikodušno srce nesebično je davala ne samo djeci s kojom je radila nego i pedagozima, učiteljima te studentima učiteljskih akademija, pridonijevši tako širenju kazališne kulture u nas, istaknuo je Krušić.

Jedan je od osnivača kazališta Male scene, a bila je počasnom članicom Međunarodne udruge kazališta za djecu (ASSITEJ) te Hrvatskog centra za dramski odgoj.

Za svoj umjetnički rad Zvjezdana Ladika više je puta nagrađivana visokim društvenim priznanjima.

Pokop će biti u petak, 20. kolovoza u 11,40 sati, na Krematoriju na zagrebačkom Mirogoju, doznaje se od voditelja Učilišta ZKM-a.

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više