U Zagrebu završen Festival svjetskog kazališta

Predstavom "Hamlet. Snovi", ukrajinskog redatelja Andriya Zholdaka, u izvedbi Državnoga dramskog kazališta Taras Ševčenko iz Harkova, večeras je u Zagrebu završen 2. Festival svjetskog kazališta.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala, koji je trajao od 16. do 25. rujna, u Hrvatskoj su prvi put gostovali poznati svjetski redatelji Pjotr Fomenko (Rusija), Rezo Gabriadze (Gruzija), te Rimas Tuminas (Litva).

Zagrebačka je publika imala prilike vidjeti sedam predstava: "Okrutan i nježan" u režiji Luca Bondyja, "Rat i mir" u režiji Pjotra Fomenka, "Maskerata" redatelja Rimasa Tuminasa, "Bitka za Staljingrad" redatelja Reze Gabriadzea, "Jedan dan u životu Ivana Denisoviča", redatelja Andryja Zholdaka, "Hamlet. Snovi", istoga redatelja te predstavu "Fedra" u režiji Francois-Michela Pesentia.

Ovogodišnji selektori i umjetnički ravnatelji Festival svjetskog kazališta su Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, a cilj je Festivala prikazati izbor najkvalitetnijih kazališnih ostvarenja te omogućiti kazališnoj javnosti dodir sa svjetskim autorskim kazalištem.

Najveći dio Festivala posvećen je lutkarskoj predstavi "Bitka za Staljingrad", redatelja Reze Gabriadzea, iz Tbilisija. Predstava je izvođena pet dana zaredom u novootvorenoj dvorani Međunarodnog centra za usluge u kulturi u novozagrebačkom naselju Travno. Svestrani umjetnik Rezo Gabriadze - pisac, lutkar, kipar, kazališni i filmski redatelj - i ovom je predstavom postigao velik uspjeh i oduševio zagrebačku publiku.

(Hina) xbv ysp

Pročitajte više