U Zaraznoj preminula trudnica, imala je koronu. Liječnik: Neopisiva tragedija

Screenshot: Nova TV

SINOĆ je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti preminula trudnica koja je bila zaražena koronavirusom.

"Radi se o mladoj ženi koja se zarazila kao trudnica. Bila je mjesec dana na ekstrakorpolarnoj oksigenaciji, ali je na koncu izgubila tu bitku. Mi gledamo te tragedije, pogotovo u ovom valu. To nas dosta emotivno iscrpljuje, znamo da je zapravo većina tih smrti nepotrebna'', rekao je infektolog Marko Kutleša iz Zarazne u razgovoru za Novu TV

"Mi se svi nakon ovakvih situacija osjećamo grozno. To je neopisiva tragedija. Život je pun tragedija, ali kada ih neposredno gledate, onda je to dosta emotivno zahtjevno'', dodao je Kutleša.

"I mi smo nestrpljivi da vidimo kakvu bolest uzrokuje omikron"

Infektolog Kutleša komentirao je i pojavu omikrona, nove varijante koronavirusa.

''Još je malen broj bolesnika da bismo donijeli zaključke. Morat ćemo biti strpljivi. I mi smo nestrpljivi, kao i javnost, da vidimo kakva je to bolest, kao i kako će djelovati cjepivo'', rekao je Kutleša.

Po preliminarnim rezultatima, dodaje Kutleša, booster doza sprječava teži oblik bolesti. ''To su još uvijek mali brojevi, trebat će pričekati'', istaknuo je infektolog.

"Ne bi bilo dobro da ova nova varijanta izbjegne cjepivo"

Dodao je da dokle god postoji bolest sa značajnom smrtnosti, treba se modificirati cjepivo. ''Izvedivo je. Može se napraviti u, naprimjer, sto dana. Ali ipak, to zahtijeva vrijeme i ne bi bilo dobro da ova nova varijanta izbjegne cjepivo. To bi nas dosta unazadilo, barem neko vrijeme'', kazao je Kutleša.

Kaže da je moguće da bi kroz tri mjeseca moglo biti novo cjepivo. ''Bi, ali onda ga treba distribuirati, treba procijepiti ljude, a to sve traje'', napomenuo je.

"Trebamo li onda primiti treću dozu ili čekati modificirano cjepivo?" Kutleša je rekao na to pitanje da je preporuka da svi koji su punoljetni nakon šest mjeseci prime booster dozu.

 

Pročitajte više