U borbi s islamistima ubijena 52 egipatska policajca

NAJMANJE 52 egipatska policajca i regruta ubijena su, a još šest ih je ozlijeđeno, u oružanoj bitci koja se u petak odvila tijekom racije na skrovište islamističkih militanata u zapadnoj pustinji, prenose tri sigurnosna izvora.

Borbe protiv islamističke pobune na Sinaju 

Oni su kasno u petak objavili da je ubijeno najmanje 30 policajaca. Egipat vodi borbu protiv islamističke pobune dviju skupina, od kojih je jedna povezana s Islamskom državom, koncentrirane na poluotoku Sinaju. U tim je bitkama od 2013. poginulo više od stotinu pripadnika snaga sigurnosti. 
 
Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izdalo priopćenje o operaciji, no nije otkrilo detalje o broju žrtava. Izvori tvrde da je ubijeno najmanje 23 policajaca, a da su ostali poginuli regruti.
 
Pokret Hasm preuzeo odgovornost za niz terorističkih napada u Kairu
 
Snage sigurnosti su u petak objavile da se kreću prema kampu militanata u pustinji za kojeg vjeruju da je skrovište osam osumnjičenih pripadnika pokreta Hasm. Ta je skupina preuzela odgovornost za niz napada na sud i policiju u Kairu. 
 
Konvoj četiri SUV-a i jednog vozila ministarstva unutarnjih poslova upao je u zasjedu, te je s višeg područja napadnut granatima i eksplozivima. 
 
Militanti se većinom bore u zabačenim dijelovima sjevernog Sinaja gdje je skupina Ansar Bayt al-Maqdis 2014. iskazala vjernost Islamskoj državi. Većinom napadaju policiju i oružane snage, ali su žrtve bili i turisti i kršćani.

Pročitajte više