U žestokom ruskom napadu teško oštećena luka u Odesi

Ilustracija: EPA

NAPAD ruske bespilotne letjelice tijekom noći oštetio je dio infrastrukture u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, koja je ključna za izvoz žitarica, priopćila je ukrajinska vojska. Kao posljedica pogotka izbio je požar u lučkoj infrastrukturi Odese. Brzo je ugašen. Informacije o razmjerima štete se prikupljaju, objavilo je vojno južno zapovjedništvo na Facebooku.

Vojska nije precizirala je li šteta u luci ugrozila izvoz žitarica. Samo kroz luke u regiji Odese Ukrajina može izvoziti žitarice i druge prehrambene artikle kao dio inicijative za opskrbu žitom.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u srpnju prošle godine u crnomorskom ugovoru o žitu, dogovorenom inicijalno na prvih 120 dana, kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica.

Sporazum, koji je produžen ovog mjeseca, ima za cilj jamčiti siguran izvoz žitarica i hrane iz tri ukrajinske luke - Odesa, Čornomorsk i Pivdenji. Ukrajinska vojska rekla je da su ruske snage u napadu koristile bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje, ali nisu objavljeni detalji.

Rusija je pokrenula val zračnih napada bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima na razne ciljeve, uključujući glavni grad Kijev, u ranim satima ponedjeljka. Vojna uprava glavnog grada priopćila je da su obrambene snage oborile više od 40 meta.

Riječ je o drugoj noći zaredom da Rusija napada ukrajinsku prijestolnicu.

S noći na nedjelju, kijevski Dan grada, Ukrajina je oborila 58 od 59 lansiranih dronova iranske proizvodnje, objavila je ukrajinska vojska, proglasivši ga jednim od najvećih napada dosad. Bio je to i prvi smrtonosan napad u svibnju - poginuo je 41-godišnjak, a najmanje dvije osobe su ozlijeđene. 

Pročitajte više