U župi kod Zagreba djecu od devet godina pitaju diraju li svoje spolne organe

Foto: Čitatelji Indexa

"DIRAM li bez potrebe svoje ili tuđe spolne organe?", jedno je od pitanja koje je dobilo pedesetak djece u dobi od devet godina u župi svetog Jurja mučenika u Pušći pokraj Zagreba kao dio pripreme za prvu pričest koja se odvija danas.

 

Od devetogodišnjaka crkva traži da odgovaraju na pitanja o "neprimjerenim mislima"

Naime, tijekom priprema za prvu pričest djeca su dobila pisani upitnik u kojem su trebala odgovoriti na nekoliko pitanja. U dijelu pitanja označenim kao "Besramno", uz gore navedeno pitanje od učenika trećeg razreda osnovne škole tražilo se i da odgovore gledaju li namjerno prostačke sadržaje (slike, filmove), crtaju li, čitaju, slušaju ili govore prosto te zadržavaju li neprimjerene misli.

Fotografiju ovog upitnika poslalo nam je čitatelj čije je dijete dobilo ovakav upitnik, a, kako se čini, ovo nije izoliran slučaj.

U Solinu djecu pitaju "diraju li (igraju se) bez potrebe svoje organe"

Naime, mediji su nedavno objavili vijest o sličnom slučaju u jednoj župi u Solinu gdje su djeca u sklopu procedure primanja sakramenta Svete pričesti morala prethodno primiti sakrament Svete ispovijedi, kojem pak prethodi ispit savjesti.

Djecu u ovoj župi pitali su pak diraju li (igraju li se) bez potrebe svoje i tuđe organe te gledaju li prostačke sadržaje, čitaju li ili govore prosto te potiču li druge na nepristojne misli.

Prema neslužbenim informacijama, materijali i pripreme za prvopričesnike i krizmanike u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji prepušteni su župnicima na volju.

Iz zagrebačke nadbiskupije nema komentara

Što se pak tiče župe svetog Jurja u Pušći, kontaktirali smo Ured zagrebačke nadbiskupije kako bismo doznali dostavljaju li oni materijale župama ili župnici sami kreiraju upitnike te smatraju li gore navedena pitanja primjerenima za ovu dob. Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.
 

Pročitajte više