UAE bi mogli dati ženama mjesto u savjetodavnom tijelu

UJEDINJENI Arapski Emirati mogli bi ženama dati mjesto u svom savjetodavnom vijeću i to prvi put u povijesti, pišu u subotu arapske novine.

Dnevnik ´Gulf News´ piše, pozivajući se na šeiku Fatimu, suprugu šeika Zaida bin Sultana al Nahayana, da će emiratska Ženska udruga podnijeti popis kandidatkinja predsjedniku da izabere prvu žensku predstavnicu u Federalno nacionalno vijeće (FNC), koje savjetuje vladu.

´Uspjeh žena u Emiratima na svim poljima budi u nama entuzijazam da ih možemo dovesti i na položaj odgovornosti bilo kao članove FNC-a bilo kao izvršne ministre´, rekla je šeika Fatima, predsjednica Ženske udruge.

Žene u državama Perzijskog zaljeva imaju u posljednjih nekoliko godina sve veću političku ulogu, ali niti u jednoj državi žene ne obnašaju ministarsku dužnost.

Početkom ove godine Bahrain je dopustio ženama da sudjeluju u nacionalnim izborima, ali kandidatkinje za položaje nisu uspjele osvojiti dovoljan broj glasova za mjesto u parlamentu.

Žene se mogu natjecati za mjesta u javnim službama u Kataru i Omanu.

Saudijska Arabija i Kuvajt imaju samo muškarce u svojim parlamentima i odbacili su nacrt zakona kojim bi se omogućila puna politička prava ženama čija borba za pravo glasa traje 40 godina.

Pročitajte više