Uber želi posebno konstruirana vozila, već su razgovarali s proizvođačima automobila

Foto: Shutterstock

AMERIČKA grupacija Uber radi s proizvođačima automobila na dizajniranju vozila posebno prilagođenih za potrebe svoje platforme, rekao je njezin šef Dara Khosrowshahi na prošlotjednom skupu u Davosu.

"Razgovaramo s proizvođačima o posebno dizajniranim vozilima", rekao je na marginama godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Švicarskoj. Nije želio otkriti identitet tih "raznih proizvođača".

Dao je neke primjere karakteristika koje bi trebale imati takva vozila. Automobili bi mogli imati stražnji prostor, gdje su "putnici okrenuti jedni prema drugima".

Ili bi mogla postojati "vozila dizajnirana posebno za dostavu", drugu uslugu koju Uber nudi.

"Možemo zamisliti manja vozila, s dva kotača, tri kotača, koja imaju mjesta u prtljažniku, ali mogu lakše prolaziti kroz promet, koja imaju manji otisak ekološki, ali i prometno", objasnio je.

Razgovarali i o električnim vozilima

Međutim, naglasio je da s proizvođačima automobila razgovarao i o tome kako ubrzati prijelaz vozača na električna vozila. Prema njegovim riječima, cijena električnih vozila je "najveća zapreka", ali problem je i "infrastruktura za punjenje u gradovima".

"Većina gradova postavlja svoju infrastrukturu za punjenje (baterije za električne automobile) u središte grada. To je mjesto gdje bogati ljudi obično žive. Ali oni svoju infrastrukturu za električna vozila ne postavljaju ondje gdje mnogi naši vozači žive i trebaju ih, na periferiji", precizirao je rekavši i da je imao razgovore s općinama o toj temi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više