Ubijen brat Roger, utemeljitelj ekumenske zajednice Taize

BRAT Roger, utemeljitelj ekumenske zajednice Taize, ubijen je u utorak tijekom mise održane u zajednici koju je osnovao u istočnoj Francuskoj, objavila je lokalna policija, a šokiranost ubojstvom izrazili su odmah organizatori Svjetskog susreta mladeži.

Prema francuskoj policiji, 90-godišnjeg pastora ubila je 36-godišnja Rumunjka koja je pratila misu a zatim mu zadala tri udarca u grlo, vjerojatno hladnim oružjem.

Brat Roger odmah je umro, a vjernici su uspjeli savladati ženu koju je uhitila policija.

Protestantski pastor iz Švicarske, brat Roger je uživao veliko poštovanje među vjerskim vođama, te su šokiranost ubojstvom odmah izrazili organizatori Svjetskog susreta mladeži, koji je u utorak počeo u njemačkom gradu Koelnu

"Svi sudionici Susreta mole za tu veliku ličnost", stoji u izjavi glavnog tajnika Svjetskog susreta mladeži Heinera Kocha.

"Brat Roger bio je uvijek duboko povezan s katoličkom crkvom", poručio je Koch i podsjetio da je utemeljitelj zajednice Taize prisustvovao pogrebu Ivana Pavla II.

Samostansku zajednicu Taize brat Roger je utemeljio 1940. godine nakon što je kao 25-godišnjak napustio Švicarsku i kupio kućicu u selu Taize, gdje je zbrinjavao izbjeglice tijekom Drugog svjetskog rata.

Danas zajednica broji stotine braće, a među njima su i katolici i protestanti iz više od 25 nacija. Zajednica želi postići pomirenje među podijeljenim kršćanima i svake godine tisuće mladih tih dviju crkava stiže u Taize na godišnji susret i molitvu.

Među vjerskim vođama koji su posjetili tu zajednicu su Ivan Pavao II., nadbiskup Canterburyja, pravoslavni metropoliti te pastori iz cijelog svijeta.

Pročitajte više