Ubio predstavnika Srba iz Kastva, dobio 4,5 godina zatvora. Izudarao ga je šakom

Na fotografiji se nalazi ubijeni Radoje Petković Foto: Foto: Facebook Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije

ŽUPANIJSKI sud u Rijeci osudio je Iliju Glavića (49) na 4,5 godina zatvora zbog ubojstva Radoja Petkovića (63) prošle godine u Viškovu, pišu Novosti.

Podsjetimo, Glavić je 24. travnja 2019. brutalno pretukao potpredsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Kastva i dugogodišnjeg člana SDSS-a Petkovića, koji je od posljedica prebijanja umro 8. lipnja 2019. u ogulinskoj bolnici.

Glaviću, koji je priznao krivnju, suđeno je zbog nanošenja teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti, a ne za ubojstvo. Na odluku koja je donesena krajem prošle godine žalili su se i osuđenik i Županijsko državno odvjetništvo. S obzirom na to da mu je produljen pritvor, očekuje se da će Vrhovni sud već idućih dana donijeti pravomoćnu presudu. Uz to, Glavić mora platiti i 22 tisuće kuna troškova postupka. Predviđena kazna zatvora za ovo djelo iznosi od tri do 15 godina zatvora. U slučaju da Vrhovni sud potvrdi odluku Županijskog, Glavić bi s dobrim vladanjem već nakon tri godine mogao izići iz zatvora, s tim da je pritvoren od travnja prošle godine.

Rekao da mu je opsovao majku

Premda su mediji pisali da iza svega stoji i nacionalna netrpeljivost, sud o takvoj kvalifikaciji nije raspravljao. Uz to, za Glavića je utvrđeno da je neosuđivan iako su mediji ranije špekulirali o njegovoj povezanosti sa zločinima u ratu u BiH.

Nakon svađe s Glavićem u kafiću 007 u Viškovu Petković je krenuo u automobil koji je bio parkiran ispred ugostiteljskog objekta. Glavić ga je spriječio u tome, povukao za ruku i udarcem šakom u glavu srušio na tlo. Kad se pridigao, Glavić ga je još jednom udario u glavu i opet srušio. Petković se opet pridigao, ali ga je ovaj i treći put udario i srušio, kako je zaključio sud, ''olako držeći da neće nastupiti smrtna posljedica''. Udarcima mu je nanio niz ozljeda, uključujući prijelom svoda lubanje, podljeve moždanih ovojnica i nagnječenje mozga koje su označene kao teške i opasne po život. Usprkos liječničkoj pomoći, Petković je mjesec i pol dana kasnije preminuo uslijed teške ozljede mozga s obostranom upalom pluća.

Glavić je na sudu objasnio da je kobnog 24. travnja 2019. u kafić 007 došao iz Slavonskog Broda, gdje je bio na majčinom sprovodu. Rekao je da je sjedio u kafiću, pio piće i koristio usluge kladionice. U 007 je došao i Petković koji je, tvrdi Glavić, glasno raspravljao s drugim ljudima, zbog čega je on tražio da se stišaju, na što je došlo do svađe u kojoj mu je Petković opsovao majku. Svađa je nastavljena, kao i psovanje, što je Glavića, kako je rekao, posebno zasmetalo s obzirom na to da je majku nedavno sahranio. Žrtva je krenula van i došlo je do fizičkog napada. Kaže i da je nakon što je pao na pod okrenuo Petkovića na bok i tražio da se zove hitna. Kako je rekao, žao mu je što je zbog tri minute svojim postupanjem uništio život žrtve i dvije obitelji te da ne može objasniti zašto je tako reagirao.

Pročitajte više