"UBIT ĆEMO ŠLJAM" Muslimani u Bradfordu primaju prijeteća pisma

Foto: FAH

THE INDEPENDENT u nedavnom članku izvještava o prijetnjama usmjerenim prema muslimanskom stanovništvu u Engleskoj.

Muslimanski stanovnici u Bradfordu dobili su pisma koja uključuju prijetnje napadima kiselinom i "ubijanjima muslimanskog šljama". Policija je pokrenula istragu o zločinima iz mržnje i cijeloj kampanji mržnje, koja uključuje niz pisama sa zlonamjernim sadržajem koja su poslana džamijama drugdje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pisma koje je vidio časopis The Guardian uključivala su sliku mača i zastavu sv. Jurja sa sloganom "Ubiti muslimanski šljam", koje prati prijetnja ženama koje nose veo preko cijelog lica i na kojoj piše: "Sada ćemo vršiti napad kiselinom na svakoga tko nosi smiješne crne maske na vašem trgu, u Bradfordu i drugim mjestima".

U drugom se prijeti da će se ubijati muškarce koji udvaraju bijelim djevojkama zbog intenzivne javne debate o seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju u Newcastleu, Rotherhamu, Rochdaleu i Oxfordu.
Anonimna pisma primljena su na Hanover Squareu, u Bradfordu, nakon što ih je dostavila pošta.

Stigla su nekoliko dana prije demonstracije koju je planirala krajnje desno orijentirana Engleska liga obrane (EDL), što se poklapa i sa slavljem islamskog festivala Eid al-Adha.

Organizatori su izjavili da će marš u subotu, kroz Keighley i Bradford, biti "prosvjed protiv militantnoga islama", s tome da se skupina naziva "nerasističkom organizacijom".

Policija iz zapadnoga Yorkshirea rekla je da se istraga proširila na pisma koja su primljena na Hanover Squareu.

Iscrpna potraga

Glasnogovornik policije je dodao da se incident smatra zločinom iz mržnje te da se ozbiljno istražuje. "Pokrenuta je temeljita istraga i policajci surađuju s lokalnom zajednicom i partnerima kako bi identificirali i optužili odgovorne za taj gnjusni zločin".

Napomenuo je da razumiju težinu i utjecaj zločina iz mržnje na zajednice i pojedince te dodao da su na teren poslane dodatne patrole, s tim da policija surađuje i s lokalnim čelnicima.

Protuteroristička policija traži osumnjičenoga desničarskog ekstremista koji stoji iza kampanje iz mržnje i sumnjivih paketa koji su poslani džamijama i političkim metama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Opasne prijetnje

Tri džamije u Londonu bile su posljednje koje su primile zlonamjerna pisma kao dio "strukturirane" transatlantske kampanje.

U jednom se pismu, koje je vidio časopis The Independent, prijetilo bombardiranjem džamije Forest Gate "vrlo skoro.. kada će biti prisutno dovoljno muslimana za najveći učinak", u drugom poslanom džamiji u istočnom Londonu pisalo je da će "gamad platiti", a u trećem poslanom u Hackney poziva se na "čišćenje" glavnoga grada.

Organizacije u tim zajednicama prijavile su vrlo visoke stope islamofobnih incidenata nakon terorističkih napada u Westminsteru, Manchesteru i London Bridgeu, kao dio porasta zločina iz mržnje do kojeg je došlo od prošlogodišnjega referenduma o Brexitu.

Još se jedan incident istražuje u Liverpoolu, gdje je kuća koju je kupila obitelj iz Šri Lanke išarana rasističkim porukama. Vjeruje se da su hinduističku obitelj zamijenili s pakistanskim muslimanima. Ipak, dio stanovnika Liverpoola nose toj obitelji darove i nude im pomoć pri renovaciji.
 

Pročitajte više