Ubojica Anđele Bešlić tražio uvjetni otpust, sud odbio

Ivan Bulj, ubojica Anđele Bešlić, ostaje u zatvoru. Odlučilo je tako Vijeće Visokog kaznenog suda odbivši Buljevu žalbu podnesenu protiv prvostupanjskog rješenja Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji je već odlučio odbiti prijedlog za njegov uvjetni otpust.

Bulj izdržava kaznu zatvora u trajanju od 22 godine zbog kaznenog djela teškog ubojstva.

Tražio uvjetni izlazak zbog zdravstvenog stanja

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske ocijenio je da zdravstveno stanje zatvorenika i njegove kćerke nema takav značaj da opravdava otpuštanje zatvorenika prije izdržane kazne u cijelosti, niti utječe na zaključak suda iz ranijeg rješenja kojim je vrednovanjem svih pozitivnih i negativnih okolnosti odbijen zahtjev zatvorenika za uvjetnim otpustom", stoji u priopćenju suda.

Bulj je tražio da ga se uvjetno otpusti zbog zdravstvenog stanja kćeri te naveo da ima skoliozu kralježnice, te zbog svog zdravstvenog stanja, pa naveo da ima probleme s krvnim tlakom, masnoćama u krvi, šećerom i otkucajima srca.

"Te dijagnoze ne utječu na ostvarenje svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, jer se i zatvorenik i njegova kći s uspjehom liječe bez ograničenja unatoč činjenici što zatvorenik još izdržava kaznu", stoji u obrazloženju presude.

Osuđen prvo na 27 godina

Podsjetimo, Bulj je prvotno osuđen na 27 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za teško ubojstvo malodobne Anđele Bešlić (17) u ožujku 2002. u Sinju. No, u drugom stupnju sud je smanjio tu kaznu na 22 godine zatvora. Oslobođen je od optužbe za silovanje.

Što se tiče oslobađanja od optužbe za silovanje, predsjednik Vijeća za mladež, sudac Zoran Matulović, novinarima je tada, nakon obrazloženja presude, pročitanog bez nazočnosti javnosti, pojasnio kako silovanje nije dokazano, pa je "iz činjeničnog opisa optužnice očišćeno sve što bi na to navodilo, kako u presudi ne bi bilo ničeg spornog".

"Kako silovanje nije dokazano, Vijeće se odlučilo na formulaciju da je Anđelu odvezao u namjeri da je liši života, što je bilo dovoljno za izricanje ovakve kazne", kazao je sudac.

Što stoji u presudi?

U izreci presude navedeno je kako je "Ivan Bulj kriv što je 3. ožujka 2002. u Sinju oko 3 sata u noći svojim neregistriranim vozilom naišao na 17-godišnju Anđelu Bešlić te je na prevaran način ukrcao u vozilo govoreći joj neistinu da će je odvesti kući. Nakon toga je, unatoč njezinu protivljenju, skrenuo s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života, što je i učinio udarajući je tupim predmetom, kojim joj je nanio više ozljeda po glavi i drugim vitalnim dijelovima tijela.

Te su ozljede bile toliko teške i po život opasne da je uslijed njih preminula. Nakon toga ju je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu i prekrio suhim granjem, gdje je i pronađena 5. travnja 2002. Dakle, usmrtio je malodobnu osobu."

Ivan Bulj se pri izricanju presude nekoliko puta prekrižio.

Pročitajte više