Ubojica iz Gline pušten je iz bolnice Vrapče zbog dobrog ponašanja!?

"SVE ŽENE u skloništu koje su s Nikolinom živjele mjesecima, potresene su jučerašnjim tragičnim događajem", kazala je za Index ravnateljica sigurne kuće u kojoj je godinu dana živjela jučer preminula 23-godišnja Nikolina Štajdohar. Nju je na glinskom Trgu bana Jelačića hicima iz pištolja koji je ilegalno posjedovao ubio 29-godišnji Joso Štajdohar, njezin bivši suprug, naočigled njihovo dvoje djece od 2 i 4 godine.

"Ona je bila primjer jedne mlade žene vedrog duha koja je stalno gledala u svjetliju budućnost", pokušavala nam je potresena ravnateljica opisati Nikolinu: "Sve smo u šoku, ne znam kada ćemo doći k sebi", kaže ravnateljica. Ispričala nam je kako je Nikolina u sigurnu kuću došla sa 22 godine, i to tek onda kada je njezin suprug postao nasilan prema njezinoj djeci.

"Nije željela svoju djecu odgajati u nasilju"

"Nikolina je bila jedna predivna mlada majka koja se strahovito brinula o svojoj djeci. Nije ih željela odgajati u nasilju. Bila je jako vrijedna i čista i sa svoje 22 godine znala je raditi sve - i kuhati i peći, raditi kolače. Bila je zbunjena kada je došla, no brzo se prilagodila. U razgovorima s terapeutima je ojačala te ju je to potaknulo da napusti sigurnu kuću", priča ravnateljica. Nikolina je iz sigurne kuće otišla 16. lipnja ove godine, odmah si je našla stan te aktivno tragala za poslom.

"Da je po Zakonu o zaštiti od nasilja njen bivši suprug bio upućen na liječnje od ovisnosti i psihosocijalni tretman, do ovoga ne bi došlo. Taj ovisnik o alkoholu u svojoj je glavi napravio plan te izmanipulirao Nikolinu. Tražio je s njom nekoliko minuta nasamo i sigurna sam da je ona na to pristala samo zbog djece", kaže ravnateljica, dodajući kako se radi o čovjeku koji je zbog nasilja završio u Vrapču, odakle je pušten nakon mjesec i pol dana zbog "dobrog ponašanja". "Koji je to nasilnik koji se može izliječiti u mjesec i pol dana? Ravnatelja Vrapča treba pitati zašto je taj čovjek pušten", zaključuje ravnateljica sigurne kuće.

MUP pokrenuo internu istragu

Veliku odgovornost za tragičan događaj u Glini neki vide i u propustima policije. Iz PU sisačko-moslavačke danas je priopćeno kako su djelatnici Kabineta ministra unutarnjih poslova RH i Ravnateljstva policije počeli s ispitivanjem okolnosti ubojstva 23-godišnje majke dvoje djece. Nakon završetka nadzora javnost će biti izviještena o rezultatima, izvijestili su. Po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Sisku nad tijelom žene bit će obavljena obdukcija.

Iz PU sisačko-moslavačake napominju kako je policija u Glini u 2008. i 2009. dva puta postupala zbog nasilja u ovoj obitelji te da su Josu dva puta prekršajno prijavili. Ove je godine protiv njega podnesena i kaznena prijava upravo zbog nasilničkog ponašanja u obitelji te dvije kaznene prijave zbog kaznenih djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, počinjenih na štetu njegovo dvoje djece, ističu iz policije.

Ubojica Joso Štajdohar koji se na Odjelu intenzivne njege u Općoj bolnici Sisak u dubokoj komi i dalje bori za život, ranije je bio uvjetno osuđivan zbog prijetnji i nezakonitog držanja oružja.

Majka noć prije ubojstva zvala policiju?

"Činjenica koja u svemu naročito zabrinjava jest vezana uz informaciju koju sam dobila, a to je da je majka počinitelja zvala noć prije ubojstva policiju kako bi ih izvijestila da je njezin sin u pijanom stanju i naoružan otišao van s prijateljima. To jutro policija ga je i pronašla, no on im je kazao kako ide po djecu. Iako su bili upozoreni da posjeduje ilegalno oružje, nisu ga pretresli", kazala je za Index Sandra Benčić iz Kuće ljudskih prava. Benčić dodaje kako policija prijave za ilegalno posjedovanje oružja očito ne shvaća dovoljno ozbiljno. "To je jedna od posljedica rata, no to se mora riješiti", upozorava.

Pročitajte više