Ubojica iz Splita prijavljen za obično ubojstvo. Odvjetnici: To se može promijeniti

Foto: Screenshot RTL

OSUMNJIČENI za ubojstvo 22-godišnjeg Luke Bančića, 31-godišnji Ante Rušić, ispitan je danas pred sudcem istrage, gdje se branio šutnjom. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor, a njegov je odvjetnik rekao da je zločin kvalificiran kao obično, a ne teško ubojstvo, za što je propisana blaža kazna, između pet i 20 godina zatvora.

"Ne radi se o teškom ubojstvu, nego o takozvanom običnom ubojstvu. Nema koristoljublja. Inače bi bilo teško ubojstvo, odnosno kvalifikacija teškog ubojstva", rekao je odvjetnik osumnjičenika, Darko Stanić.

Pavasović Visković: Kvalifikacija se može promijeniti

Index je pitao odvjetnike Ljubu Pavasovića Viskovića i Branka Šerića zbog čega je kazneno djelo odmah kvalificirano kao obično ubojstvo i može li se to tijekom postupka promijeniti. Obojica su istaknuli kako će za kvalifikaciju državnom odvjetništvu biti ključno istraživanje motiva ubojstva.

"To je nešto što bih ja nazvao radnom kvalifikacijom, to je kvalifikacija na početku kaznenog postupka, što smo po sebi ne znači da tijekom istražnog postupka, jer tu će biti sasvim sigurno vođena istraga, neće doći do promjene kvalifikacije", kaže Pavasović Visković.

Ističe da je bitno da se utvrde sve okolnosti događaja, a zatim će se preko državnog odvjetništva određivati kvalifikacija tog djela.

"Ja premalo podataka o svemu tome znam, ali vidio sam puno puta, kada se krenulo na početku s kvalifikacijom običnog ubojstva, da bi se kasnije tijekom istrage to izmijenilo u teško ubojstvo. Vrlo je indikativna činjenica da je počinitelj otišao s lica mjesta i onda se vratio nazad. Ako se vratio iz nekakve osvete, onda bi se moglo raditi o težoj kvalifikaciji, no za sada je premalo podataka da bismo o ovom mogli razgovarati", objašnjava.

Šerić: Za kvalifikaciju je ključno odrediti motiv

S njime se slaže i Šerić, koji ponavlja da je teško u ovom trenutku govoriti o kvalifikaciji kaznenog djela te da je ključno odrediti motiv.

"Što je počinitelj htio? Diskutabilno je, po meni, što je on htio kada je otišao kući i vratio se s nožem. Što je on htio prema oštećenom, je li se htio osvetiti, je li ga mrzio zbog toga što je odbio njegovo traženje? Po onome što čitam, kažu da je prethodila svađa", kaže Šerić.

Objašnjava da su mogući motivi, koji bi mogli podići razinu kvalifikacije, osveta i mržnja. "Ima ih još nekoliko. Ja bih rekao da ovdje koristoljublja nema jer je ono prestalo u trenutku kada je počinitelj otišao kući. Tijekom istražnog postupka se može raspravljati o mržnji ili osveti.

Iz prakse je inače državno odvjetništvo uvijek išlo na težu kvalifikaciju, pa su onda u tijeku postupka mijenjali u blažu. A zašto su sada odmah išli na blažu, to treba njih pitati", kaže Šerić.

Pročitajte više