Učenik uživao u seksu, no stručnjaci strahuju za njegov daljnji razvoj

IAKO je 14-godišnji zagrebački učenik, po vlastitom priznanju, uživao u seksu s 37-godišnjom profesoricom stručnjaci tvrde kako bi njegovo psihičko zdravlje moglo biti ozbiljno narušeno, pogotovo otkriju li mediji njegovo ime.

Naime, nakon seksa s učiteljicom, dječak je svom prijatelju priznao kako je u seksu zapravo uživao, iz čega proizlazi da 14-godišnjak u tome nije vidio ništa loše.

"To što je dječak bio sretan i ponosan zbog seksa s učiteljicom, sasvim je očekivano; on jest ostvario svoj cilj” - komentirao je socijalni psiholog Petar Turčinović za Novi list dodajući kako su mladi koji tek počinju seksualni život spremni na spolni odnos s bilo kojim partnerom, pa i puno starijim od sebe.

Upravo u tome je problem, smatraju stručnjaci, jer prema nekim istraživanjima dječaci koji su imali seksualni odnos sa znatno starijom ženom, redom su završavali kao pijanci i psihički bolesnici.

Petar Turčinović tvrdi kako stariji partneri u slučajevima spolnog odnosa s vrlo mladim ljudima imaju veću moć rasuđivanja, te istu iskorištavaju jer im tako odgovara, a mlađi partneri nemaju dovoljno iskustva i informacija kako bi donijeli pravilnu odluku.

“Na svaki ovakav objelodanjeni slučaj dolazi još po 13 neobjelodanjenih. Uglavnom se događa da stariji muškarac ima seksualni odnos s mnogo mlađom djevojkom. Ta se pojava, prije nego pedofilijom, može prozvati zlouporabom moći.” - komentirao je Turčinović za Novi list, dodajući kako bi u osmom razredu u školama trebao postojati predmet Psihologija seksualnih odnosa, jer tinejdžeri nisu svjesni posljedica stupanja u seksualni odnos sa starijim osobama.

U razgovoru s glasnogovornicom Policijske uprave zagrebačke Gordanom Vulamom nikakve nove podatke o slučaju nismo mogli dobiti zbog zaštite identiteta dječaka, no glasnogovornica nam je rekla kako policijska obrada još nije dovršena.

Prema riječima dječje pravobraniteljice za djecu Ljubice Matijević-Vrsaljko učenik stariji od 14 godina može dragovoljno stupiti u spolni odnos, no taj pristanak se ne računa radi li se o nastavniku, odgojitelju, roditelju, posvojitelju i skrbniku.

(Arhivska fotografija)

Pročitajte više