Učinkovitost Pfizera u sprečavanju hospitalizacije adolescenata je 93%, kaže studija

Foto: EPA

UČINKOVITOST Pfizerova cjepiva u sprečavanju hospitalizacije zbog covida-19 iznosi 93 posto kada su posrijedi adolescenti u dobi od 12 do 18 godina, pokazalo je novo istraživanje.

U sklopu studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) znanstvenici su proučili zdravstveno stanje 464 hospitalizirana pacijenta u dobi od 12 do 18 godina, od kojih je 179 bolovalo od covida-19, a 285 ih je bilo hospitalizirano iz drugih razloga.

"Od 179 hospitaliziranih zbog covida-19, 97 posto ih nije bilo cijepljeno"

Od spomenutih 179 hospitaliziranih zbog covida-19, 97 posto ih nije bilo cijepljeno, a većina je bolovala od najmanje jednog pridruženog oboljenja, bolesti ili stanja koje postoje s glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću kod istog bolesnika. 

Autori istraživanja ističu da ova studija ukazuje na "važnost cijepljenja koje može zaštititi američke adolescente od razvoja težeg oblika covida-19".

"Podaci ukazuju i na to da bi povećan broj cijepljenih u ovoj dobnoj skupini mogao smanjiti učestalost teškog oblika covida-19 u Sjedinjenim Državama", tvrde autori.

Studija je pokazala da se učinkovitost Pfizerova cjepiva neznatno razlikuje među mlađim dobnim skupinama - 91 posto je učinkovita među mladima u dobi od 12 do 15 godina i 94 posto u onih od 16 do 18 godina.

Podaci CDC-a pokazuju i da je od kolovoza 2020. zbog covida hospitalizirano više od 65.000 djece i mladih, a gotovo 700 ih je umrlo od posljedica ove bolesti.

"Ključno donijeti preventivne mjere koje će utjecati na smanjenje učestalosti teškog oblika covida među adolescentima"

Autori studije istaknuli su da je "ključno donijeti preventivne mjere koje će utjecati na smanjenje učestalosti teškog oblika covida među adolescentima, a to uključuje i cijepljenje", osobito s obzirom na to da se sve više djece 'fizički' vraća u školske klupe.

Istraživanje pokazuje da je, zaključno s ponedjeljkom, potpuno cijepljeno samo 46 posto djece od 12 do 15 godina i 54 posto onih od 16 do 17 godina.

Prošli je tjedan Pfizer od saveznih regulatora zatražio odobrenje hitne upotrebe cjepiva i za djecu u dobi od 5 do 11 godina.

"S obzirom na to da je broj novih slučajeva zaraze covidom u Sjedinjenim Državama i dalje vrlo visok, ovi su rezultati važan korak u sklopu naših kontinuiranih napora u borbi protiv covida-19", stoji u priopćenju američkoga farmaceutskog diva.

Odluka Uprave za hranu i lijekove (FDA) mogla bi biti poznata već do 31. listopada.

Pročitajte više