Udovice hrvatskih branitelja: Zaustavite zlo na koje Hrvatska pristaje!

U PREPUNOJ dvorani vukovarskog Doma hrvatskih branitelja održana je konferencija Inicijative za zaštitu dostojanstva i prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koju je pokrenula zagrebačka Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH.

Prije skupa udovice i branitelji iz više hrvatskih gradova položile su vijence i zapalile svijeće na Ovčari i na braniteljskom groblju u Vukovaru. Konferencija je održana pod geslom "Ako je Hrvatska bila vrijedna života hrvatskih branitelja, onda vrijedi u Hrvatskoj živjeti moralno i pravedno".

Voditeljica Inicijative Irena Dubreta u uvodnom izlaganju je iznijela ciljeve i program Inicijative. Rekla je da je Inicijativa krik i glas ljubavi udovica da se zaustavi zlo na koje se u Hrvatskoj pristaje i da jedino vrijedi u Hrvatskoj živjeti za ono za što je vrijedilo i ginuti.

"Imamo dužnost štititi one vrednote za koje su naši muževi poginuli", rekla je Dubreta. Navela je da je Inicijativu do sada poduprlo tridesetak udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima udovica, roditelja, HVIDR-a i drugih braniteljskih udruga iz Zagreba, Zadra, Osijeka, Vukovara, Rijeke, Đakova, Slatine, Pule, Karlovca, Koprivnice, Krapine, Šibenika...
 
Naglasila da je udovice na ovu akciju potaklo neprimjereno postupanje prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, njihovo omalovažavanje i društvena marginalizacija. Posebno je istakla ogorčenje udovica zbog uhićenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Ogradila se od bilo kakve politizacije ove inicijative jer je cilj Inicijative isključivo zaštita digniteta poginulih i živih branitelja, te dobrobit hrvatske države i njezinih građana.

Pročitajte više