B.a.B.e.: Vrhovni sud ni predsjednik suda ne bi trebali davati izjave o Severini

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz Udruge B.a.B.e. za Index su komentirali izjave predsjednika Vrhovnog suda o Severini te cijeli slučaj. Kažu da sudski postupci, posebice oni u kojima se radi o djeci, ne smiju tako dugo trajati.

"Nastavno na aktualna medijska izvještavanja o slučaju gospođe Severine Vučković, a vezano za odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je ukinuta drugostupanjska odluka u postupku radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom, udruga B.a.B.e. ovim putem prvenstveno želi skrenuti pažnju na činjenicu da se u konkretnom slučaju radi o pitanju zaštite prava i interesa mlt. djeteta koje je u trenutnoj situaciji postalo predmet prekomjernog i neprikladnog medijskog izvještavanja i iznošenja detalja iz njegovog osobnog i obiteljskog života u javnosti slijedom čega pozivamo sve uključene da se prilikom izvještavanja o predmetnom slučaju vode prvenstveno zaštitom osobnosti i privatnosti mlt. djeteta", poručuju iz Udruge.

"Ovakvo mijenjanje odluke nije u skladu s načelom zaštite djeteta"

"U odnosu na odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske, bez ulaženja u meritum predmetnog postupka i obrazloženje konkretne odluke, možemo reći kako se bilo kakva intervencija u pravomoćnu odluku o roditeljskoj skrbi iz strogo procesnih razloga s vremenskim odmakom od čak dvije i pol godine koliko je proteklo od donošenja drugostupanjske odluke, ukazuje potpuno nesvrsishodnom i neprikladnom imajući u vidu da je dijete tijekom tog razdoblja već steklo kontinuitet života sa svakim od roditelja sukladno sudskoj presudi koja je čitavo to vrijeme na snazi, slijedom čega se naprasno mijenjanje već ustaljenog obrasca djetetova života i rutine koju je u tom pogledu dijete u međuvremenu steklo radi povrede procesnih odredbi, iz naše perspektive ne može smatrati u skladu s načelom zaštite najboljeg interesa djeteta", dodaju.

"Premda se u konkretnom slučaju obzirom na razloge iznesene u obrazloženju odluke Vrhovnog suda mogu voditi stručne rasprave o tome jesu li postojali valjani pravni argumenti za donošenje takve odluke te i nestručni dio javnosti o tome može dati svoje mišljenje, svakako smatramo da Vrhovni sud pa tako niti predsjednik Vrhovnog suda ne bi trebali o  istome polemizirati u javnosti niti davati medijske izjave o navedenoj temi", komentar je na izjave suca Dobronića o slučaju.

"Nedopustvo je da sve traje tako dugo"

"Slijedom navedenog, ukoliko su doista učinjene procesne povrede koje su mogle biti od utjecaja na ishod postupka, na navedeno je obzirom na prirodu konkretnog spora trebalo žurno reagirati, a ne o istome odlučivati dvije i pol godine, bez uzimanja u obzir da se svaka sudska odluka u ovakvoj vrsti sporova izravno reflektira na konkretno dijete koje ima svoj život, svoje interese i svoja prava u koja se na taj način grubo zadire i to, u konkretnom slučaju, a kako to proizlazi iz dostupnih informacija, radi pukog zadovoljavanja forme pravnog procesa.

Zaključno, ističemo kako je nedopustivo, ne samo u ovom konkretnom slučaju, već i u brojnim drugim slučajevima koji za razliku od ovoga nisu medijski eksponirani, da sudski postupci u visoko konfliktnim sporovima o roditeljskoj skrbi traju godinama uzrokujući time nesigurnost i neizvjesnost kod svih uključenih, a najviše kod mlt. djece koja se na navedeni način lišavaju svog prava na bezbrižno djetinjstvo bivajući ne svojom krivnjom uvučeni u mukotrpne parnice koje zbog neefikasnog pravosuđa ponekad završavaju tek njihovom punoljetnošću", komentirali su iz Udruge B.a.B.e.

Pročitajte više