Udruga Franak: Država bi bankama mogla uzeti osam milijardi kuna

Foto: Hina

UDRUGA Franak saznaje da je Ustavni sud RH donio odluku da neće ocjenjivati ustavnost pojedinih odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju, vezano za zahtjev Visokog prekršajnog suda za tu ocjenu.

"Nakon niza nepravomoćnih presuda kojima su prekršajni sudovi banke i njihove odgovorne osobe kaznili novčanim kaznama od 80.000 do 100.000 kn po svakom pojedinačnom ugovoru odnosno predsjednike uprava od 10.000 do 12.000 kn, zbog toga što s korisnicima kredita nisu ugovorili fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, nego su sve to samovoljno, jednostrano i pogrešno odredili, banke su se žalile na te presude Visokom prekršajnom sudu.

Visoki prekršajni sud zbog toga je zatražio od Ustavnoga suda ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba ZPK-a, čime se htio osigurati od potencijalnih zahtjeva za ocjenu ustavnosti nakon pravomoćnih presuda.

Osam milijardi kuna potencijalnih kazni

Ustavni sud RH odlučio je kako nije potrebno ocjenjivati ustavnost tih odredaba, pošto su sve odredbe zakona u potpunosti u skladu s Ustavom RH, dok je samo kao točno vrijeme počinjenja prekršaja za koje su banke osuđene, odredio razdoblje nakon 1.travnja 2014.", priopćili su iz udruge Franak.

Iz udruge Franak kažu da je sada otvorena mogućnost za prekršajni progon banaka, koje bi mogle platiti najmanje 8 milijardi kuna kazni.

"Budući da je evidentno da banke nisu niti do 1. travnja 2014. ugovorile fiksni dio kamate sa preko 100.000 dužnika u potrošačkim kreditima, bez obzira na valutu, dakle, i u euro, i u kunskim, i u CHF kreditima, sada se širom otvaraju vrata za prekršajno gonjenje banaka na temelju kojeg bi banke trebale uplatiti najmanje 8 milijardi kuna prekršajnih kazni u državni proračun (100.000 ugovora x 80.000 kn minimalne kazne = 8 milijardi kuna) te predsjednici Uprava banaka potencijalnih milijardu kuna kazni (100.000 x 10.000 = 1 milijarda)", navode iz udruge Franak.

"Svatko od dužnika može napuniti proračun s 80 tisuća kuna"

Udruga Franak poziva dužnike da podnesu prekršajne prijave protiv banaka, za što su pripremili i predloške koji se nalaze na njihovim stranicama.

"Udruga Franak poziva sve dužnike, bez obzira na valutnu klauzulu, s kojima banke nisu ugovorile fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, da podnesu optužni prijedlog protiv banke na prekršajnom sudu i to na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju. Bit će to ujedno domoljubni čin koji će omogućiti da svatko od nas tko je oštećen neugovaranjem marže potencijalno napuni državni proračun s 80.000 kn, čime bi se itekako smanjio državni deficit", navode iz Udruge.

Osim toga, pozivaju institucije na pokretanje prekršajnih postupaka i uvođenje poreza na aktivu banaka.

"Pozivamo institucije RH te državno odvjetništvo na pokretanje sveobuhvatnih prekršajnih postupaka protiv poslovnih banaka zbog nezakonitog poslovanja i nanošenja štete hrvatskim građanima, a Vladu RH i Hrvatski sabor pozivamo da pokrenu postupak propisivanja poreza na aktivu banaka i tako si stvore podlogu za odgovor na bankarske ucjene arbitražom. Vrijeme je za državničke poteze suverene države.

Udruga Franak ima saznanja i svijest o svim nezakonitostima u radu banaka. Te nezakonitosti banaka kontinuirano, sustavno i planski traju već dulje od jednoga desetljeća, i stalno se događaju nove, sve na štetu građana RH.

Udruga Franak stoji na raspolaganju Vladi RH za pomoć u pokretanju globalnog prekršajnog postupka protiv svih banaka koje ignoriraju i krše zakone Republike Hrvatske.", zaključuje se u priopćenju udruge Franak.

Pročitajte više