Udruga Franak: Đuro Sessa lobira za banke unutar Vrhovnog suda

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SJEDNICA Građanskog odjela Vrhovnog suda, na kojoj će se raspravljati imaju li građani koji su konvertirali kredite iz švicarskog franka u euro pravo na obeštećenje, odgođena je za sutra zbog smrtnog slučaja u užoj obitelji jednog suca.

Unatoč odgodi, Udruga Franak je održala javno okupljanje kako bi još jednom ponovili da 55 tisuća obitelji ima pravo na utvrđivanje punih oštećenja nakon konverzije kredita. Stotinjak članova udruge se okupilo preko puta Vrhovnog suda te su održali konferenciju za medije.

"Vrhovni sud mora ispuniti dano obećanje"

"S konferencije smo još jednom uputili poruku sucima Vrhovnog suda da moraju poštovati hrvatsko pravo i pravo EU, koje i jedno i drugo nedvosmisleno upućuju nacionalne sudove da moraju dopustiti vještačenja u sudskim postupcima, a tim vještačenjima će se onda utvrditi jesu li uistinu potrošači konverzijom obeštećeni u potpunosti", napisali su u priopćenju iz Udruge. 

"U svim sudskim vještačenjima u dosadašnjim postupcima nedvojbeno je utvrđeno da su konvertirane glavnice od 10% do 15% veće od glavnica po početnom otplatnom planu, da potrošači nisu dobili preplaćene iznose i pripadajuće zatezne kamate, i da u konačnici plaćaju sveukupno od 40% do 50% više novca u anuitetima do kraja otplate kredita nego potrošači koji su dobili sudske presude i obeštećenja", dodali su. 

"Izrazili smo također nadu da će VSRH ispuniti dano obećanje i odlučiti prije kraja godine o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom", nastavljaju priopćenje. 

"Sessino ponašanje je nedopustivo"

Ponovno su pozvali predsjednika Građanskog odjela te sutkinje i suce da sude u skladu s hrvatskim pravom i pravom EU. Naglašavaju da će svi ti suci biti moralni pobjednici ako donesu pravno shvaćanje u skladu s presudama Suda EU, odnosno odluče da potrošači imaju pravo na punu restituciju.  

"U suprotnom, omogućit će lopovima da zadrže oko 3 milijarde eura preplaćenih iznosa i zateznih kamata koji tim lopovima ne pripadaju, koje su ti lopovi perfidnom pljačkom putem nepoštenih ugovora oteli od 55 tisuća hrvatskih obitelji", ističu iz Udruge. 

"Podsjećamo na nedopušteno ponašanje bivšeg predsjednika VSRH Đure Sesse nakon završetka oglednog postupka, kada je on rekao u intervjuu za Jutarnji list 15. 3. 2020. kako potrošači s konverzijama više nemaju nikakva prava, osim ukoliko nešto nije u konverziji provedeno po zakonu", poručuju u priopćenju.

"Ne budite pomoćnik lopovima"

"Mi sada zbog toga intervjua opravdano sumnjamo da on i dalje lobira unutar Građanskog odjela za potrebe Hrvatske udruge banaka, otvoreno kontra hrvatskog i EU prava. Pozivamo sve suce GO VSRH da sude u skladu s hrvatskim pravom i pravom EU, i jedno i drugo pravo nedvojbeno jasno upućuju na to da prava potrošača na punu restituciju konverzijom nisu ukinuta", tvrde.

"Očekujemo da Vrhovni sud RH ne bude pomoćnik lopovima, nego da ponovno osvjetla obraz Republike Hrvatske kao što ga je osvjetlao u kolektivnom slučaju franak, i da bude stjegonoša pravne države, a sucima poručujemo da pravo i pravdu moraju nositi u svojim srcima, i da moraju konačno shvatiti svoju ogromnu društvenu odgovornost kao životnu misiju koju su sami izabrali", naglašavaju u priopćenju.

"Dobronić je na tragu naših stavova"

"Predsjednik VSRH, Radovan Dobronić, nedvojbeno je u nizu intervjua dao do znanja da je apsolutno na našem tragu u pravnim stavovima, kako po pitanju ništetnosti cijelih ugovora, tako i po pitanjima konvertiranih kredita", dodaju.

"Poručujemo sutkinjama i sucima, ili ćete biti pravnici, suci i moralni pobjednici, ili nećete biti ništa od toga! Morate izabrati hoćete li služiti pravu, pravdi i opljačkanim građanima, ili ćete služiti bankama lopovima!" zaključuju iz Udruge. 
 

Pročitajte više