Udruga gradova u RH traži aktivniju ulogu jedinica lokalne samouprave

UDRUGA gradova u Republici Hrvatskoj zalaže se za aktivniju ulogu i značaj lokalne i područne samouprave u skladu s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, rekao je danas predsjednik te udruge i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nakon sjednice Predsjedništva Udruge.

Obersnel je izvijestio da će Udruga, budući da nije zadovoljna postojećim, pristupiti izradi novog, učinkovitijeg zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi se preciznije utvrdila prava, obveze i nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a ne samo izbor izvršne vlasti.

Napomenuo je da Udruga podržava predloženi neposredni izbor nositelja izvršne vlasti.

Prijedlog bi trebao biti usuglašen i s ustavnim promjenama iz 2000., dodao je Obersnel. Također je rekao da su u Udruzi zadovoljni rješenjima koja nudi predloženi zakon o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Po njegovim riječima Hrvatski bi sabor, osim osnovnih članaka, trebao u kratkom vremenskom roku ratificirati Europsku povelju o lokalnoj samoupravi u cijelosti i time pridonijeti njezinu unaprjeđenju u Hrvatskoj.

Udruga gradova u RH, kao nevladina, nestranačka i dobrovoljna organizacija, osnovana je 19. lipnja 2002. u svrhu suradnje gradova i promicanja zajedničkih interesa razvoja jedinica lokalne samouprave. Udruga rad temelji na tradiciji Saveza gradova i općina RH i ima status nacionalne, jer je u nju udruženo više od 50 posto hrvatskih gradova.

Pročitajte više