Udruga koja je kazneno prijavila Markić tvrdi kako su kriteriji za subvencije jasni

Foto: Hina

UDRUGA Domino podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji i njezine čelnice Željke Markić zbog sumnje da su počinili subvencijsku prevaru u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore koju im je dodijelila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

>> Kazneno prijavljena Željka Markić, tvrdi se da je varala državu i izvlačila subvencije
 
Iz udruge U ime obitelji Željke Markić odgovoreno je kako razloga za kazneni progon nema. Kažu kako je udruga Domino krivo protumačila uvjete natječaja koji se ne odnose na privatne tužbe.
 
>> U ime obitelji odgovorili udruzi koja ih je tužila, kažu da su optužbe potpuno neutemeljene
 
Udruga Domino tvrdi kako se radi o formalnom uvjetu koji je jasno postavljen. Priopćenje te Udruge prenosimo u cijelosti.
 
"Nakon što je danas poslana Kaznena prijava DORH-u zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 1. Kaznenog zakona u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore Udruzi "U ime obitelji", pojavila su se pojašnjenja Udruge "U ime obitelji" te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja opravdavaju dodjelu više od 400.000 kuna navedenoj udruzi", priopćeno je iz Udruge Domino.
 
"Protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak"
 
"Međutim, njihovim opravdanjima unatoč, vrijedi sagledati sporni formalni uvjet kako je bio postavljen u samim uvjetima natječaja Zaklade, a glasio je: "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak (dokaz se dostavlja prije potpisivanja ugovora)". Iz ovako postavljenog uvjeta ne slijedi, kako tvrde Udruga "U ime obitelji" i Zaklada, da se ovo odnosi isključivo na kaznene postupke po službenoj dužnosti. Da je tako, onda bi uvjet za dobivanje sredstava bio, naravno, naveden na ovaj način: "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak za kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti" kao što je i praksa raspisivanja kriterija kad se želi razlikovati privatni i kazneni postupak po službenoj dužnosti", dodaje se u priopćenju.
 
"No, s obzirom da se ova diferencijacija nije navela u natječajnoj dokumentaciji, dade se zaključiti da je obuhvaćala bilo koji kazneni postupak koji se eventualno vodi protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge koja je dobila podršku", piše u priopćenju Udruge Domino.
 
"Zaklada pokušava opravdati podršku"
 
"Priznanje koje je proizašlo iz izjave Zaklade portalu CroL.hr da ni sama Zaklada očito ne zna što je svojim vlastitim kriterijima htjela ne umanjuje da crno na bijelo napisani uvjeti nisu bili jasni. Uvjerenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv Željke Markić kao predsjednice Udruge "U ime obitelji" ne vodi kazneni postupak za djela koja se gone po službenoj dužnosti bilo bi prihvatljiv dokument za kriterij kakvog drugog natječaja, recimo za neki novi posao, ili za useljeničku vizu za neku daleku zemlju, ali nažalost ipak ne i za ovaj natječaj Zaklade, odnosno za dobivanje javnog novca", dodaje se u priopćenju.
 
"Također je važno primijetiti da je i Zaklada svojim priopćenjem pokušavajući opravdati podršku koju je dodijelila Udruzi "U ime obitelji" skočila sebi u usta, jer je u njemu naknadno "prepravila" vlastiti kriterij da je potrebno dostaviti "Uvjerenje da se protiv odgovorne osobe ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti". Stoga, jasno je da sumnja da se potpora ostvarila mimo postavljenih kriterija dok je natječaj trajao i dalje postoji i da Udruga "U ime obitelji" te kriterije nije zadovoljila. Dapače, moguće je da se neke udruge nisu niti javile na natječaj čiji su kriteriji ovako bili postavljeni jer su njihove ovlaštene osobe imale kaznenu prijavu po privatnoj osnovi", priopćeno je iz udruge.
 
"Naknadno mijenjanje i tumačenje uvjeta natječaja neprihvatljivo"
 
"Slažemo se da načelno nije u redu isključivati iz natječaja udruge protiv kojih se proizvoljno podnose privatne kaznene prijave, jer tako bi svatko svakog mogao bezrazložno tužiti i isključivati iz natječaja. Ovdje se radi o dosljednosti poštivanja zadanih kriterija u trenutku raspisivanja natječaja koji je nedvosmisleno isključivao i one protiv kojih se vodi privatni kazneni postupak (inače bi kriterij bio drugačije napisan). Naknadno mijenjanje i tumačenje uvjeta natječaja ne može biti prihvatljivo. Štoviše, privatna kaznena prijava protiv gđe Markić očito nije bila ni bezrazložna ni proizvoljna, budući da je sud u prvostupanjskoj odluci utvrdio povredu kazneno djelo protiv časti i ugleda", zaključuje se u priopćenju Udruge Domino.

Pročitajte više