Udruga koja se bori protiv pedofilije tvrdi: "HDZ je naše ideje predstavio kao svoje"

Foto:

DANAS je HDZ u saborsku proceduru uputio izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članka Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojima se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru. 

Nedugo nakon toga oglasila se Udruga Lavice koja se bori protiv pedofilije u Hrvatskoj i koja tvrdi da je HDZ preuzeo njihove izmjene i dopune zakona vezanog uz pedofile i predstavio ih kao svoje.

Ipak, izrazile su zadovoljstvo jer je HDZ prepoznao njihov prijedlog zakona kao temelj za izmjene postojećeg  zakona.

"Naš prijedlog zakona poslužio kao temelj izmjenama i dopunama Kaznenog zakona"

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Vezano uz novinsku presicu koja je održana danas, 28.11.2017. u 8,30 sati u Hrvatskom Saboru od strane saborskih zastupnika HDZ-a Irene Petrijevčanin Vuksanović i Branke Juričev-Martinčev, ovim putem, mi iz udruge LAVICE koje se borimo protiv pedofilije u Hrvatskoj želimo javno izraziti zadovoljstvo što je upravo zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović prepoznala naš prijedlog zakona kao temelj za izmjene postojećeg  zakona RH vezanog uz registar pedofila, te ga sprovela u saborsku proceduru.

Isto zahvaljujemo jer su prepoznali i inicijativu roditelja Rijeke koji su dostavili svoj prijedlog izmjene zakona,a koji je skoro u potpunosti jutros pročitan na presici.

Ovim potezom koji je danas učinila gđa Petrijevčanin Vuksanović dokazuje kako saborski zastupnici ipak cijene mišljenje javnosti. Naime, udruga Lavice koje se bore protiv pedofilije u Hrvatskoj sastoji se od nekoliko aktivnih članova  koji nisu pravnice po struci, ali su svojim trudom i zalaganjem napisale prijedlog izmjena zakona za seksualne prijestupnike protiv, a vezane uz evidenciju seksualnih prijestupnika.


Ovim putem javno se zahvaljujemo odvjetnici naše udruge Klari Tabak koja je napisala promjene vezane uz ta dva članka. Čl.17 i Čl. 19, ali i gđi Petrijevčanin Vuksanović na njezinom zalaganju da se u ovako kratkom roku naš prijedlog zakona usvoji i sprovede u saborsku proceduru. Ovime smo svi skupa doprinijeli sigurnijoj i ljepšoj budućnosti naše djece, a pedofilima strože i pravednije kazne.

Nadamo se samo kako ovaj prijedlog izmjena i dopuna kaznenog zakona neće doživjeti sličnu sudbinu kao i Istanbulska konvencija.

Mi, članice udruge Lavice pratit ćemo proceduru izmjena Kaznenog zakona i u slučaju nezadovoljstva ili propusta djelovati putem svih saborskih zastupnika koji su nas javno podržali, kako bi ovaj zakon bio u korist djeci te žrtvama pedofilije, a ne kao do sada, zločincima.

U prilogu ovog priopćenja šaljemo i naš prijedlog zakona koji je poslužio kao temelj izmjenama i dopunama Kaznenog zakona iz kojeg je vidljivo kako su preuzete sve bitne odredbe koje se do sada nisu provodile", poruča je predsjednica Udruge, Anita Papa.

Zakon o Registru - udruga Lavice by Index.hr on Scribd

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Udrugu Lavice, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Udruga Lavice.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više