KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Udruga Lipa ponovno apelira: Poduzetnike početnike oslobodite plaćanja doprinosa

Foto: Damir Špehar/Pixsell

UDRUGA poreznih obveznika Lipa ponovno je danas zatražila smanjenje nameta poduzetnicima te promjenu Zakona o doprinosima, kako bi poduzetnici početnici (direktori-početnici) bili oslobođeni obveza plaćanja doprinosa za osmosatno radno vrijeme. 

Udruga Lipa se, naime, u današnjem priopćenju požalila kako ministri ignoriraju njenu inicijativu za izmjenom Zakona o doprinosima i odredbe po kojoj svi direktori i članovi uprave moraju plaćati doprinose na osmosatno radno vrijeme, od prvog dana registracije firme i bez obzira na njihove financijske mogućnosti i stvarno radno vrijeme.

Lipa je prošli tjedan pisanim putem ponovila molbu ministarstvima gospodarstva i financija za izmjenom Zakona o doprinosima, a vezano za zahtjev inicijative "Dajte da radimo".

"Ta izmjena Zakona je pogodila poduzetnike-početnike, a naročito poduzetnice-majke, koje, uz malu djecu, rade iz svojih domova i niti nisu u mogućnosti raditi puno radno vrijeme. Došlo je do brojnih zatvaranja malih tvrtki, zbog nemogućnosti plaćanja ad hoc nametnute dažbine", upozoravaju iz Udruge Lipa u priopćenju.

Ističu i kako su u tom obraćanju ministarstvima, u novonastalim okolnostima proglašenja pandemije koronavirusa, napomenuli da je kriznim mjerama izolacije stanovništva i zabrane rada većine uslužnih djelatnosti, "postalo više nego jasno koliko je važno svako radno mjesto u privatnom sektoru, smanjenje nameta poduzetnicima, kao što su nametnuti doprinosi na osmosatno radno vrijeme", te apelirali da se razmotri i prihvati njihov zahtjev za micanje obveze plaćanja doprinosa direktorima-početnicima. 

"U predloženim vladinim mjerama za spas gospodarstva nigdje se ne spominju poduzetnici početnici, koji su često jedini zaposlenici u vlastitim tvrtkama. Naime, zbog visine propisane direktorske osnovice i obveznog osmosatnog radnog vremena, trošak doprinosa u takvim tvrtkama predstavlja veći udio u ukupnim troškovima od prosjeka te će većina takvih poduzeća biti prisiljena ugasiti poslovanje nakon ove krize", upozoravaju iz Udruge Lipa, zamjerajući što ministri financija i gospodarstva nisu odgovorili na njihov prijedlog.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više