Udruga ljekarnika: HZZO ponovno kasni s plaćanjem lijekova

Udruga ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozorila je danas da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ponovno kasni s plaćanjem računa za lijekove koji se izdaju na recept HZZOa, pa trenutno duguje ljekarnama 700 milijuna kuna preko ugovorenog roka plaćanja od 120 dana.

Računi se odnose za lijekove koje su ljekarne izdale pacijentima - osiguranicima HZZO-a na recepte još od veljače ove godine, ističe se u priopćenju HUP-a. Trenutno HZZO plaća lijekove izdane na recept u roku dužem od 220 dana, a zbog kašnjenja dolazi u pitanje redovna opskrba lijekovima.

Ljekarne sve teže podmiruju svoje dugove prema proizvođačima lijekova i veledrogerijama, a upitan je i novac za isplatu plaća i režijske troškove u samim ljekarnama. Ne pronađu li se sredstva i dug počne smanjivati, pitanje je trenutka kada će doći do problema u opskrbi lijekovima, upozorava HUP.

Problem se ciklički ponavlja iz godine u godinu jer se u proračunu HZZO-a svake godine trošak lijekova svjesno smanjuje zbog nedostatka sredstava. Ove je godine predviđeno 2 milijarde kuna, a samo u prošloj godini potrošeno je 2,4 milijarde kuna.

Uslijed povećane potrošnje u prvih 6 mjeseci, čak i uz očekivane i dijelom ostvarene uštede u drugom polugodištu, potrošnja lijekova je veća od planirane na godišnjoj razini za 600 milijuna kuna, tvrdi Udruga ljekarnika.

HUP apelira na mjerodavne - Ministarstvo zdravstva i HZZO, da u okviru mogućnosti hitno preraspodjele dio sredstava za plaćanje lijekova. Također, treba pronaći sredstva za podmirivanje nastalog duga te realno predvidjeti sredstva za slijedeću godinu, kako se isti problemi ne bi ponavljali.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više