Udruga pirotehničara: Mačke ne dobivaju srčane udare zbog petardi

Screenshot: YouTube

STRUKOVNA pirotehnička udruga na pres konferenciji u Tvornici kulture želi, kako kažu, upozoriti javnost na opasnost i štetu od šverca neatestiranih sredstava ako se donese zakon o potpunoj zabrani legalne prodaje pirotehnike. 

Oni smatraju da je prijedlog najboljeg rješenja, tzv. zapadnoeuropski model koji se već koristi u zapadnim zemljama Europe i, kako tvrde, pokazao se kao najbolje rješenje.

„U posljednje vrijeme su distributeri i korisnici zabavne pirotehnike izloženi javnom linču pa čak i otvorenim prijetnjama raznih udruga za zaštitu životinja, a sve pod vodstvom Luke Omana, savjetnika ministra poljoprivrede Tolušića. U toj inicijativi da se u potpunosti kriminalizira pirotehnika, koriste se apsolutno svim mogućim sredstvima iznoseći poluprovjerene informacije i neistine, navodeći kao primjer stotine ozlijeđenih kućnih ljubimaca, pse koji iskačući kroz balkone vrše samoubojstva, mačke koje trpe srčane udare pa čak do padanja opečenih ptica s neba", poručili su iz udruge.

U Hrvatskoj je od 1993. na snazi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja i jedan je od najstrožih u Europi, prema pirotehničkoj udruzi, što zbog uvjeta koje moraju zadovoljiti tvrtke i trgovine da bi se bavile prodajom pirotehnike, tako i zbog činjenice da je jedino u Hrvatskoj zabavna pirotehnika izjednačena s oružjem i eksplozivom.

"Tako uporaba pirotehnike van dopuštenog razdoblja kao i posjedovanje iste nosi iste kaznene odredbe kao da se upotrebljava eksploziv ili bilo koje drugo vojno sredstvo što nigdje u Europi nije slučaj. Tamo je svaka od ove tri stvari (eksploziv, oružje i zabavna pirotehnika) stavljena u zasebne direktive i prema njima su usklađene i kaznene odredbe. Zabrana petardi ne bi dovela do prestanka korištenja istih, već bi otvorila vrata crnom tržištu i ulasku neprovjerene i opasne pirotehnike koja ne podliježe nikakvim propisima ni ograničenjima, a korištenje takve pirotehnike je itekako opasnije od pirotehnike koja je trenutno na tržištu te koja mora proći rigorozna testiranja (CE certifikati) prije nego dođe do krajnjeg kupca. Ovogodišnji podaci također potvrđuju da je svake godine sve manje ozlijeđenih od pirotehnike a to je upravo posljedica kupnje atestirane robe u legalnim trgovinama te stvaranja kulture trošenja i upotrebe pirotehničkih sredstava", poručili su iz pirotehničke udruge.

"U bivšoj Jugoslaviji jedna petarda je koštala jednu marku i pucalo se posvuda, iako je bilo zabranjeno. Mi smo otišli u Njemačku, uzeli njihov zakon i prepisali ga. Nismo otkrivali toplu vodu", kazao je Branko Šimara iz Strukovne pirotehničke udruge. 

"U Sloveniji imaju zabranu pa nisu ništa postigli"

"Ako sada zabranite pirotehniku, pojavit će se crno tržište. Cijena petardi će sigurno rasti i što smo dobili? Nesigurno tržište, a uporaba se neće smanjiti. U Sloveniji imaju zabranu pa nisu ništa postigli", kazao je Šimara.

"Ako jedan 14-godišnjak upotrebi petardu mora otići kod liječnika, liječnik će to morati prijaviti policiji a kazna je 4000 kuna. Hoće li onda svi voditi djecu doktoru? Imat ćemo i improvizirane eksplozivne naprave na tržištu, što je još gore. Najvjerojatnije će biti najviše ozljeda kod takvih vrsta pirotehnike. Ako se uvede takav zakon, statistika negativne posljedice možda neće pokazati prve godine, ali sigurno hoće za godinu, dvije", rekao je Šimara.

Franjo Koletić, vlasnik Pirotehnike Mirnovec, nadovezao se na temu ugroženosti životinja pirotehnikom. "Mi nismo mrzitelji životinja. Jedna dio životinja trpi strah, ali nije to takva vrsta straha da imaju trajne posljedice", kazao je.

Nadaju se da još nije kasno za kompromis

"Moja tvrtka više robe izveze nego što ih proda u Hrvatskoj. Onaj tko voli pucati petarde kupit će ih na crnom tržištu. Ja tu očekujem da će nam promet pasti i morat ćemo otpuštati ljude", kazao je Franjo Koletić, koji naglašava da je puno uložio. On je otvorio i zabavni park u Biogradu. 

Krediti su mu blokirani, kako kaže, jer banke smatraju da će zabranom prodaje pirotehnike Mirnovec biti u problemima.

"Sve se svodi na to da je MUP podlegao pritiscima ljubitelja životinja i ekologa bez da je nas pozvao da iznesemo argumente", kazao je Koletić i poručio da se nada kako još nije kasno da nađu kompromis s MUP-om i ljubiteljima životinja. 

Crno tržište

"Neka se i smanji rok prodaje i upotrebe, ali treba biti oprezan. Imamo iza sebe lijepe rezultate. Kod nas je stoljetna tradicija pucanja i to je sada teško preko noći ljudima reći da više ne smiju. Nabavljat će na crnom tržištu a pitanje je koliko policija može to kontrolirati", kazao je Koletić.

Predlažu kao kompromis da se skrati prodaja s 15 dana, koliko je dozvoljeno, na 10 dana i upotrebu na 3 dana.

Totalna zabrana nije rješenje, rješenje je da dođemo do toga korak po korak pa da nakon deset godina vidimo napredak, poručili su.

Pročitajte više