Udruga Sjena: Želimo da nam se Zekanović ispriča zbog izjave o morbidnom showu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Sjena zatražila je danas ispriku saborskog zastupnika HDS-a Hrvoja Zekanovića koji je nedavno pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru nazvao "morbidnim showom“.

''Koristiti formulaciju riječi "morbidni show" te ju povezivati s pojavljivanjem roditelja njegovatelja, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na izglasavanje prijedloga za izmjene Zakona koji se njih krucijalno tiču te politiziranja i političkog prepucavanja preko leđa najnemoćnije populacije je krajnje nedopustivo'', ocijenila je u priopćenju Udruga Sjena.

 

"Još nismo dobili ni ispriku od HDZ-ovke"

Udruga je podsjetila da je i HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić, koja je i sama osoba s invaliditetom, nedavno imala diskriminirajuće izjave i stavove za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Sjena podsjeća da traži i još uvijek nije dobila javnu ispriku zastupnice zbog, kako tvrde, diskriminatorne izjave u kojoj Lukačić propitkuje dostupnost osobnih asistenata osobama s invaliditetom ili djeci s teškoćama u razvoju koji se mogu uključiti u zajednicu.

''Saborski zastupnici Zekanović i Lukačić trebali bi znati da je svakom građaninu pa tako i osobama s invaliditetom te njihovim obiteljima jedno od zajamčenih prava zalagati se svim legitimnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava te, shodno tome, ovim putem pozivamo i eksplicitno zahtijevamo javnu ispriku'', ističe Udruga Sjena, koja traži i reakcije svih ureda pravobranitelja.

Pravobraniteljica ga pozvala na odgovornost

Danas je na Zekanovićevu izjavu reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, koja je zastupnika pozvala na odgovornost.

Slonjšak je precizirala da izjava o “morbidnom showu”, ako se pri tome aludira na samo pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ima jaka i izrazita obilježja diskriminacije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više