Udruga roditelja u Osijeku obišla 455 grobova svojih najmilijih

ČLANOVI Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Osječkobaranjske županije jučer i danas obišli su grobove 455 poginulih u Domovinskom ratu te na njima zapalili svijeće i položili crvene ruže.

"U ove tužne dane, kada se svi s posebnom boli sjećamo ubijenih sinova i najmilijih, obiđemo njihove grobove u Osječko-baranjskoj županiji od Donjeg Miholjca, Valpova i Baranje i odamo dužno poštovanje onima koji su umrli za hrvatsku slobodu", rekao je predsjednik Udruge Oto Farkaš.

Dodao je kako, nažalost, ima i grobova poginulih hrvatskih branitelja koje više nitko ne obilazi jer su im roditelji umrli od starosti i tuge pa ih oni obilaze. Također je rekao kako financijski pomažu roditeljima da obiđu grobove poginulih sinova koji su pokopani u BiH.

U znak sjećanja na 120 neidentificiranih hrvatskih branitelja i civila, pokopanih u zajedničkoj grobnici - depozitoriju na Centralnom groblju u Osijeku, položili smo danas vijenac i zapalili svijeće, rekao je Farkaš.

Istaknuo je kako hrvatska država mora učiniti više da se identificiraju žrtve pokopane u osječkoj zajedničkoj grobnici koje nisu samo iz Osječko-baranjske županije nego i iz Vukovarsko-srijemske te iz drugih županija. Istina je, rekao je, da je riječ o složenom postupku jer mnogi roditelji tih žrtava više nisu živi, a neke se više i ne traže kao nestale.

U Osječko-baranjskoj županiji još se stotinu hrvatskih branitelja i civila vode kao nestali.

Oto Farkaš zahvalio je predstavnicima Osijeka, Osječko-baranjske županije, vojske i policije te mnogobrojnim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata koji su jučer položili vijence i zapalili svijeće ispred glavnog križa na osječkome Centralnom groblju te ispred spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu u Osijeku.

Na svim grobljima u Osječko-baranjskoj županiji danas, na blagdan Svih svetih, odaje se počast pokojnicima, a vjernici će obići grobove svojih najmilijih i sutra, na Dušni dan.

Pročitajte više