Udruga vatrogasaca: krivci za lošu protupožarnu zaštitu trebaju dati ostavke

Zakon o zaštiti i spašavanju ne treba hitnu saborsku proceduru već široku javnu raspravu, a krivci za loše funkcioniranje vatrogastva u požarnoj sezoni trebaju dati ostavke, zaključak je sa sjednice Predsjedništva Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) održane danas u Karlovcu.

Koordinacija između vatrogasnih struktura državne, županijskih i gradskih razina loša je i preko toga se ne smije prijeći bez da odgovorne osobe podnesu ostavke, zaključak je predsjedništva.

U zaključcima stoji da je posebno loša situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nešto manje loša u Dubrovačko-neretvanskoj, rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik UPVH-a Goran Franković.

Predsjedništvo UPVH-a se protivi da se zakon o zaštiti i spašavanju u Saboru donosi po hitnom postupku kako je to predložila Vlada. Taj zakonski tekst, prema mišljenju Predsjedništva UPVH treba uskladiti s još tri zakona - Zakonom o vatrogastvu, Zakonom o civilnoj zaštiti i Zakonom o zaštiti od požara i tek ga potom usvojiti.

Taj zakon ne smije imati samo predizbornu svrhu, rekao je Franković.

Zahtjevi vatrogasaca za dodatnom opremom i sredstvima koje su postavili u lipnju ove godine bili su opravdani, a tek će im od 1. rujna na raspolaganju biti 239 milijuna kuna.

Budući da u Hrvatskoj ima 2.300 profesionalnih vatrogasaca u 54 javne postrojbe to znači da će raspoloživi novac biti dostatan samo za plaće, odore i ostali trošak, a novog razvoja opet neće biti. Razvojne potrebe bit će prepuštene lokalnim sredinama, a to nije dobro, smatraju u UPVH-u.

(Hina) vhor sšh



Pročitajte više