Udruga: Vojna vježba u lipnju mogla bi izazvati kašnjenja u njemačkim zračnim lukama

Foto: EPA

ZRAKOPLOVNI prijevoznici strahuju da bi planirana ograničenja u njemačkom zračnom prostoru na početku ljeta zbog vojne vježbe mogla izazvati kašnjenja u zračnim lukama, objavila je njemačka udruga za zrakoplovstvo (BDL).

Pored rata u Ukrajini, BDL među razlozima mogućih zastoja u zračnim lukama izdvaja planiranu vježbu NATO-a u Njemačkoj "Air Defender 2023" u kojoj će u lipnju sudjelovati do 200 borbenih zrakoplova.

"Utjecaj vojne vježbe na zagušeni njemački zračni prostor treba svesti na minimum"

Prema NATO-u, vježba bi trebala poboljšati kapacitete u zrakoplovstvu i osnažiti ukupnu strategiju odvraćanja u zračnom prostoru, navodi agencija dpa.

Udruga pak apelira da se utjecaj velike vojne vježbe na "ionako vrlo zagušen njemački zračni prostor" svede na minimum.

"Polasci iz Njemačke će zaostajati za drugim europskim zemljama"

Dodali su i da ponovo bilježe povećanje broja putnika, nakon naglog pada zbog koronavirusa. Upozoravaju ipak da će polasci iz Njemačke prema europskim i odredištima na drugim kontinentima dosegnuti tek 88 posto pretkrizne razine i zaostajati za drugim europskim zemljama.

Najveći rast prometa očekuju u čvorištima u Frankfurtu i Münchenu, ali i u nekim manjim zračnim lukama, poput Dortmunda i Nürnberga, gdje su proširene usluge na izravnim zračnim linijama.

Oporavak u lukama srednje veličine, poput onih u Berlinu, Düsseldorfu, Hamburgu, Hannoveru i Stuttgartu bit će pak sporiji od prosjeka, napominju u udruzi.

Zračni prijevoznici i luke žele izbjeći kaos poput onog lani

Zračne luke i prijevoznici žele izbjeći kaos poput onog u prošloj godini. Sektor se intenzivno priprema za ljetnu sezonu putovanja, ustvrdio je predsjednik BDL-a i izvršni direktor Zračne luke München Jost Lammers.

"Zračne luke poboljšale su postupke prijave putnika, manevriranja zrakoplovima, praćenja prtljage, a rade i na izazovnom zapošljavanju osoblja", poručuju iz udruge.

Pročitajte više