Udruga Zviždač traži povratak otpuštene: Vratite Vesnu Perkov na posao

UDRUGA Zviždač i predsjednica Vesna Balenović traže povratak Vesne Perkov na posao! Perkov je nakon pet godina rada nedavno dobila otkaz u prodavaonici tvrtke Djelo u Primoštenu. Punih 18 dana po najgorem nevremenu, snijegu, buri i kiši prosvjeduje pred trgovinom u kojoj je radila. Prizor je zgrozio Primoštence, koji joj donose čaj i kavu te je mole da se makne s hladnoće.

"Otkaz je dobila neljudski, pet minuta prije kraja radnog vremena, preko telefona"

Balenović tvrdi da je Perkov dobila otkaz neljudski, pet minuta prije kraja radnog vremena. Preko telefona ju je nazvao šef i rekao da sutra ne mora doći na posao. "Iz prodavaonice me, uz vrijeđanje, pokušala izbaciti šefica, u pomoć joj je došla i gospođa iz tvrtke, da bi se na koncu u pratnji policije pojavio i sam vlasnik. Ja sam samo tražila pisani otkaz sa obrazloženjem, no odgovor na pitanje zašto dobivam otkaz, nisam dobila", kaže Vesna Perkov.

"Nije tehnološki višak, već je otkaz dobila zbog neugodnog pitanja"

Premda je Uprava tvrtke otkaz objasnila "tehnološkim viškom" i smanjenim prometom, Balenović tvrdi da je Perkov otkaz dobila iz sasvim drugog razloga. "Nadređenima je postavila neugodno pitanje. Zašto je nakon pet godina po prvi put na uvid dobila platne liste te zbog čega su njezine plaće na platnim listama prikazane manjima. Zahtjevala je da se greška ispravi, a razlika doprinosa uplati mirovinskom, zdravstenom i ostalim fondovima. Umjesto odgovora na postavljeno pitanje, vodstvo trgovačkog lanca odlučilo je Vesni Perkov uručiti otkaz", kaže Balenović.

Žele ukloniti svjedoka?

Čim je čula u kakve je nevolje zapala Perkov, odmah joj se javila i ponudila pravnu pomoć. "Divim se njezinoj snazi i hrabrosti. Pomoći ćemo joj da pravda i u njenom slučaju pobjedi. Ponosna sam na Vesnu jer pokazuje iznimnu snagu i hrabrost. Nedopustiva je arogancija i bahatost poslodavca koji s neopisivom lakoćom dijeli otkaze i sustavno zakida djelatnike i državne fondove. Tko radi pošteno i časno i pokazuje toliku privrženost tvrtki ne zaslužuje takav odnos. Izgovori o višku djelatnika su neprihvatljivi jer je Djelo u međuvremenu zapošljavalo nove djelatnike pa su dužni obrazložiti otkaz Vesni Perkov. Isplatama plaće na ruke i prijavljivanjem manjih bruto plaća, manje su i obaveze poslodavca prema državi. Na taj način, poduzeća koja zapošljavaju 500-ak radnika godišnje mogu protupravno zadržati milijunske iznose. Jedno je racionalizacija poslovanja, a drugo poslovanje s druge strane zakona. Držim da je uklanjanje svjedoka takvog poslovanja upravo povod otkazu", uvjerena je Balenović.

Smatra da poslodavci ne bi smjeli kalkulirati sa sve češćim strahom radnika za očuvanje radnih mjesta. "U ovom slučaju su se prevarili jer Vesna Perkov nije pokazala strah, već građansku hrabrost da se odupre i ne dozvoli da ni ona, a ni bilo tko drugi doživi takav tretman, sustavno zakidanje i izrabljivanje. Uvjerena sam da povratak na posao i pravdu za Vesnu Perkov nećemo morati tražiti dugogodišnjim sudskim sporom već dogovornim, mirnim i razumnim putem", drži Balenović.

Pročitajte više