Britanci ugostili ukrajinske izbjeglice, a sada ih izbacuju: "Sve je više beskućnika"

Ilustracija: EPA

BRITANSKE organizacije civilnog društva upozorile su da sve veći broj ukrajinskih izbjeglica postaju beskućnici unatoč inicijativi Homes of Ukraine koja spaja izbjeglice s domaćinima koji im nude smještaj u Velikoj Britaniji.

Neki predviđaju da bi program mogao doživjeti kolaps zbog sve češćih izvještaja da se od ukrajinskih izbjeglica traži da napuste domove domaćina u roku od jednog dana, piše Guardian. Izbjeglice nemaju drugu opciju osim da postanu beskućnici ili da, ako su u mogućnosti, pokušaju tražiti unajmljeni smještaj. 

Lokalni čelnici rekli su da se to događa među dobronamjernim domaćinima koji prije dolaska izbjeglica u njihov dom nisu mislili kolika je to obaveza. Iz civilnog društva kažu da to dodatno pojačava stres i traumu Ukrajinaca koji su pobjegli pred ratom. 

Domaćini više ne žele izbjeglice u svojim domovima zbog troškova i kulturoloških razlika. Isto tako, smeta im nepridržavanje kućnog reda kao i problemi u komunikaciji. 

Nesuglasice između domaćina i izbjeglica

Irina Terlecki, članica odbora udruge Ukrajinaca u Velikoj Britaniji, rekla je da njezina zajednica često viđa te slučajeve i da misle da se povećavaju. Također, izvijestili su o sličnim problemima kod onih koje su ugostili domaćini. "Uočava se da se odnosi s domaćinima raspadaju iako postoji jasna želja da ljudi pomognu izbjeglicama", rekla je.

Jedna Ukrajinka stara 43 godine rekla je za Guardian da je ostala bez krova nad glavom nakon što ju je žena u Velikoj Britaniji prije tjedan dana zamolila da ode. Početkom rata žena je otišla iz Kijeva u Španjolsku, no tamo se nije zadržala jer nije mogla naći posao. Preko Facebooka je upoznala par iz Exetera koji je primao izbjeglice.

Kaže da su se isprva svi dobro slagali i da se osjećala dobro u njihovom domu. No odnos se dramatično promijenio kada se Ukrajinka sastala s muškarcem kojeg je upoznala na internetu. Domaćini su je optužili da laže. 

"Osjećaj je užasan. Osjećala sam se stvarno sretno i zbrinuto, a onda kao da me netko bacio s nebodera", opisala je žena za Guardian.

Anya Abdulakh iz organizacije Families4Peace koja pomaže Ukrajincima u sjevernom Londonu rekla je da ju je nedavno kontaktirala žena koja je došla u Veliku Britaniju sa svojom kćeri. Ispričala joj je da živi sa ženom koju je upoznala preko Facebooka. Kada su ona i kći stigle kod Britanke, ispostavilo se da je ona stroga vegetarijanka koja ne želi meso u svojoj kući. To je stvorilo velike napetosti. 

Izvori iz britanske vlade rekli su za Observer da rade na servisu ponovnog spajanja izbjeglica s domaćinima.

 

 

Pročitajte više