Udruge Hrvata iz Srbije i Crne Gore i HZMO o isplati mirovina

UDRUGA protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata te Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata ponovno su danas prozvali Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) zbog neadekvatnog informiranja umirovljenika o pravu na mirovinu koju su ostvarili u Srbiji i Crnoj Gori (SiCG).

SiCG je trebala, u skladu s ugovorom koji je sklopila s Hrvatskom, preuzeti izravnu isplatu mirovina osiguranicima u Hrvatskoj od 1. svibnja, no te mirovine kasne već dva mjeseca.

U dopisu upućenom pomoćniku ravnatelja HZMO-a Krunoslavu Novaku dvije udruge ističu da je HZMO trebao već od veljače početi putem medija objavljivati upute za umirovljenike o dokumentaciji potrebnoj za isplatu mirovine.

Umirovljenicima je obavijesti trebalo poslati na kućne adrese, a HZMO je trebao obavijestiti mirovinske fondove u SiCG o eventualnim promjenama prebivališta, smatraju udruge.

One tvrde da zbog krivih podataka o adresama dvije trećine umirovljenika nije dobilo obrasce fondova SiCG za isplatu mirovina.

Novak, međutim, odbacuje optužbe da HZMO nije obavještavao umirovljenike o novom načinu isplate mirovina, tvrdeći da HZMO od kraja veljače svaka dva tjedna obavještava umirovljenike putem medija.

HZMO je također obavijestio mirovinske fondove u Srbiji i Crnoj Gori o svim promjenama adresa umirovljenika za koje je znao, rekao je Novak Hini.

Pozvao je umirovljenike da se jave područnim službama prema mjestu prebivališta kako bi im službenici pomogli u sređivanju podataka i dokumenata.

Novak je ponovio da isplata kasni jer u SiCG mirovine uobičajeno kasne dva mjeseca, pa su se mirovine iz Crne Gore počele isplaćivati 22. srpnja, a iz Srbije se očekuju oko 10. kolovoza.

Nakon prve isplate mirovine će početi normalno stizati svakoga mjeseca, dodao je.

Početkom kolovoza počet će se isplaćivati i dodaci za umirovljenike kojima je ukupna mirovina niža od 1.500 kuna.

Po Novakovim riječima, dosad je zahtjev za dodatak na mirovinu, koji se isplaćuje iz hrvatskog državnog proračuna kao zaštitna kategorija, podnijelo ispod 10 posto umirovljenika koji su mirovine ostvarili u SiCG.

Pročitajte više