Udruge za zaštitu okoliša pisale Plenkoviću

Foto: EPA

MREŽA 40 udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode u Hrvatskoj, "Zeleni forum", uputila je apel predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću da ne ukine Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu (HAOP) kao samostalno tijelo jer joj neovisnost omogućava da iz jače pozicije štiti prirodu i prirodne resurse u interesu svih građana.

"Bez obzira na političku opciju koja je u nekom trenutku na vlasti, neovisnost HAOP-a smanjuje manevarski prostor grupama vođenim kratkoročnim interesima, te osigurava održivo korištenje resursa u interesu svih građana Hrvatske", ističe Zeleni forum. Podsjeća da Agencija igra ključnu ulogu u okolišnim postupcima, posebno u postupku ocjene prihvatljivosti za prirodu, a ta je ocjena, navodi, jedan od najznačajnijih mehanizama zaštite prirode u Europskoj uniji, pa time i u Hrvatskoj. 

Bez samostalnog tijela nema tko braniti prirodu

"Bez samostalnog tijela na braniku prirode, zahvati koji su štetni po prirodu i koji time smanjuju kvalitetu života naših građana će uz pomoć političkih pritisaka i klijentističke prakse biti puno lakše provedivi nego što je to sada slučaj. Hrvatska se u pretpristupnim pregovorima obavezala da će imati neovisno stručno tijelo za provedbu Konvencije o trgovini ugroženim vrstama (CITES), dok presuda suda EU kazuje da se ocjena prihvatljivosti za prirodu mora temeljiti na stručno-znanstvenim mišljenjima. U oba slučaja, u hrvatskom kontekstu, te poslove obavlja upravo HAOP", poručuje "Zeleni forum" u apelu premijeru. 

"Postojanje agencija za zaštitu prirode i okoliša je prepoznata i prihvaćena praksa širom svijeta. U Europskoj uniji jedino Španjolska nema izdvojeno tijelo koje se bavi zaštitom prirode i okoliša. Važno je naglasiti kako institucionalna neovisnost agencija koje se bave zaštitom prirode omogućava struci zaštite prirode da ne bude pod pritiskom politike te da iz jače pozicije štiti prirodu od beskrupuloznih investitora, a u javnom interesu svih građana", istaknuo je "Zeleni forum".

Vlada želi smanjiti broj agencija

Navodi kako se premijeru Plenkoviću obraćaju vezano uz Zaključak Vlade Republike Hrvatske o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu (HAOP), a na znanje su apel dostavili i potpredsjedniku vlade, ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću; ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću i medijima.

U ime "Zelenog foruma" apel je potpisao Marko Pećarević, voditelj programa Zaštićena područja za prirodu i ljude Svjetske organizacije za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature) WWF Adria. 

Pročitajte više