Udurge za ljuska prava o mučenjima i logorima u Sjevernoj Koreji

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava objavila je u srijedu izvješće o mučenjima u logorima izoliranih područja Sjeverne Koreje u koja se deportiraju stotine tisuća političkih zatvorenika i njihove obitelji.

Prisilni pobačaji, tlaka u rudnicima i na poljima, izgladnjivanja, raznovrsni oblici mučenja dio su svakodnevice koju proživlja između 150.000 do 200.000 političkih zatvorenika, piše u svome izvješću Američki odbor za ljudska prava u Sjevernoj Koreji.

Izvješće od 120 stranica naslovljeno "Skriveni Gulag: Sjevernokorejski logori za zatvorenike", ne sadrži samo intervjue bjegunaca iz logora od kojih su neki uspjeli svoja stradanja ispričati novinarima, već i fotografije snimljene satelitima.

To je prvi put da su fotografije snimljene satelitima korištene kao dokumentacija o sjevernokorejskim logorima, jer su se dosad tome protivile i američka i južnokorejska vlada kako bi zaštitile svoje špijunske satelitske sustave.

Naziv Gulag, preuzet iz sovjetske prošlosti, namjerno je odabran kako bi ukazao da je Sjeverna Koreja preuzela staljinistički model za zatvaranje velikog broja stanovnika - od političkih protivnika do ljudi čiji je jedini grijeh bio taj što nisu revnosno laštili portret Velikog vođe - a sve kako bi priskrbili radnu snagu za industrijske komplekse koji počivaju na prisilnom radu.

"Kao u vrijeme (diktatora Staljina u bivšem Sovjetskom Savezu) Sjevernokorejci bivaju uhćeni na temelju lažnih političkih "zločina" kao što su čitanje inozemnih novina, pjevanje južnokorejske pjesme ili "vrijeđanje vlasti" sjevernokorejskog vodstva", piše Anne Applebaum u sažetku izvješća.

I dok službeni Pjongjang odlučno opovrgava postojanje takvih logora, izvješće otkriva da se u logore zatvaraju do tri naraštaja obitelji političkog zatvorenika. Takva zamisao potječe od paranoje pokojnog diktatora Kim Il Sunga, oca današnjeg vođe Kim Jong Ila, koji je kazao da "sjeme" tri naraštaja mora biti uništeno uvijek kada se uhiti državni neprijatelj.

Sjevernokorejski logori podijeljeni su u tri tipa kaznionica. U prvoj su osuđenici na doživotni rad kao robovi u rudnicima i na poljoprivrednim imanjima, u drugoj su osuđenici na godine zatvora no "tisuće njih umiru prije isteka kazne zbog katastrofalnih i represivnih radnih uvjeta i zbog izgladnjivanja".

Treći je oblik kaznionice kreiran posebno za one Sjevernokorejce koji su pokušali pred glađu ili političkim progonom izbjeći u Kinu, čije ih vlasti, međutim, vraćaju u domovinu kao izbjeglice.

Većini iz te skupine dosuđuje se do šest mjeseci logora u kojima su pak podvrgnuti torturi od koje mnogi umiru, ističe se u izvješću.

Washington je pritiskao Kinu da prekine takvu praksu. Oko 2 milijuna Korejaca već živi u Kini, a više od 200.000 njih izbjeglo je zadnjih godina.

Pročitajte više