Uginule ribe plutaju duž plaža na obali Meksičkog zaljeva

Foto: Patty Brinkmeyer, Quintana Beach County Park

OVOG su tjedna posjetitelji teksaških plaža duž obale Meksičkog zaljeva mogli primijetiti zapanjujući prizor - vjerojatno tisuće mrtvih riba na pijesku. Jedan par koji je šetao plažom Quintana u blizini Freeporta primijetio je ribu koja je bila raštrkana kilometrima duž obale, prenosi CNN.

"Nadao sam se iskoristiti prednosti mirnog mora i uhvatiti ponešto pjegave pastrve, ali stvari, nažalost, nisu išle po planu", rekao je Darrell Schoppe koji je video s ribom objavio na Facebooku.

Drugi videozapisi i fotografije na društvenim mrežama prikazuju hrpe većinom male ribe kako prekrivaju rub plaže tijekom "događaja niske razine zasićenosti kisikom", kako su to nazvali dužnosnici za zaštitu okoliša.

Zaljevski menhaden, za kojeg američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu kaže da se najviše lovi u Meksičkom zaljevu, najviše je pogođen ovim uginućem ribe. Tim biologa ispituje stradanje riba i divljih životinja uzrokovano prirodnim događajima i onečišćenjem.

"Ovakva stradanja riba uobičajena su ljeti kada se temperature povećaju. Ako u vodi nema dovoljno kisika, ribe ne mogu 'disati'", rekla je glasnogovornica teksaške službe za zaštitu divljih životinja Lerrin Johnson.

Niska razina kisika u vodi u mnogim je slučajevima prirodna pojava.

LOW DISSOLVED OXYGEN- What contributed to today’s Menhaden fish kill? WARM WATER Cooler water is capable of holding...

Objavljuje Quintana Beach County ParkPetak, 9. lipnja 2023.

"Stotine tisuće riba je možda uginulo"

Patty Brinkmeyer, nadzornica u Quintana Beach County Parku, rekla je za CNN da je vjerojatno "stotine tisuća" riba završilo na plaži dugačkoj 10 kilometara otkako je primijetila događaj u petak ujutro: "Mogli ste doslovno vidjeti masu ribe kako pluta na vodi. Izgledalo je kao veliki pokrivač".

Brinkmeyer radi u parku 17 godina i kaže da je ovo bio treći put da se veći broj riba naplavio na obalu. "Ovo je daleko najviše što sam ikada vidjela", rekla je Brinkmeyer.

Hladnija voda obično sadrži više kisika, a toplija morska voda duž plaže Quintana mogla je pridonijeti ubijanju menhadena, objavili su službenici parka na Facebooku.

Prije nego što dođe do uginuća, često se može vidjeti kako ribe gutaju površinu vode u potrazi za kisikom tijekom ranih jutarnjih sati.

"Neke ribe također mogu ležati na dnu ili na rubu vode", rekla je Johnson.

Fotosinteza koju pokreće sunčeva svjetlost uzrokuje povećanje kisika tijekom dnevnog svjetla, ističe Johnson: "Fotosinteza se zaustavlja noću i može se usporiti tijekom oblačnih dana, ali biljke i životinje u vodi nastavljaju disati i konzumirati slobodni kisik, smanjujući koncentraciju otopljenog kisika".

Zaposlenici u parku Quintana Beach County, koji se nalazi na otoku Quintana, skupljali su dostupnu ribu u subotu ujutro. Objava je upozoravala posjetitelje da ne očekuju da će riba biti potpuno uklonjena.

"Naša preporuka je da u potpunosti izbjegavate plažu dok ovaj događaj ne završi", stoji u objavi, a službenici parka savjetuju da nitko ne ulazi u more.

"Uokolo pluta mrtva riba, to ne može biti zdravo. Nitko ne želi to iskusiti", rekla je Brinkmeyer.

Pročitajte više