Ugostitelj - sin pomoćnika ministra radi kao instruktor za rehabilitaciju

SIN POMOĆNIKA ministra zdravstva i socijalne skrbi zaduženog za socijalu Dragutina Keserica radi kao instruktor u Centru za rehabilitaciju Orlovac, iako ima završenu srednju ugostiteljsku školu.

Domagoj Keserica provodi radnu terapiju za teško mentalno retardirane odrasle osobe u ustanovi Orlovac od jeseni prošle godine. Tada je Centar za rehabilitaciju Zagreb, u čijem se sklopu nalazi centar Orlovac, od ministarstva zatražio odobrenje za zapošljavanje jednog djelatnika, a na dopis koji je poslan Upravi za socijalu, odgovorio je Dragutin Keserica, koji joj je na čelu. Uprava za ekonomske poslove ministarstva dala je pozitivan odgovor, nakon čega je negdje u listopadu Domagoju Keserici odobreno zapošljavanje.

Vesna Muraja, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb, ne vidi ništa sporno u tomu što osoba s završenom ugostiteljskom školom radi s retardiranim osobama jer, kako tvrdi, mladi Keserica "pokazuje izniman interes" za rad sa štićenicima. Muraja tvrdi da to može biti bolja preporuka za dobivanje posla od visokog obrazovanja. Mnoge diplomirane defektologe, kako je rekla za Slobodnu Dalmaciju, ” ne bi nikomu preporučila i ne zna kako su uopće diplomirali.

Pravilnik ustanovi kao što je centar Orlovac nalaže da na mjestu na kojem radi D. Keserica može zaposliti djelatnike široke palete obrazovanja - od srednjeg do visokog, ali, kao objašnjavau stručnjaci, ne ugostitelja.

Neuropsihijatrica dr. Dubravka Kocijan-Hercigonja, inače supervizor ustanova sličnog tipa, tvrdi da je točno da je psihološki profil osobe koja radi s hendikepiranima važan, ali ona mora isto tako biti edekvatno obrazovana.

"Prvo, osoba mora imati edukaciju iz razvojne psihologije i komunikacije da bi radila u takvim ustanovama. Drugo, o ovoj situaciji dovoljno govori to da mi već imamo toliko puno mladih stručnjaka defektologa koji rade kao - ugostitelji", komentirala je Hercigonja.

Braneći sina pomoćnika ministra Muraja je rekla da je u Centru odslužio vojni rok, te pokazao ”snažan interes za rad sa štićenicima”, pa ne vidi razloga zašto ne bi bio zaposlen u ustanovi. 

Domagoj Keserica bio je vrlo kratak, prozborivši Slobodnoj Dalmaciji "nemam komentara" nakon čega je poklopio slušalicu, dok se njegov otac nije javljao na telefon.

Državna tajnica za socijalu Dorica Nikolić najavila je da će ispitati slučaj, a nije joj poznato može li ugostitelj raditi kao instruktor s mentalno hendikepiranim osobama.

Pročitajte više