Ugostitelji se boje uvođenja obaveznih covid-potvrda: "Ostat ćemo bez gostiju"

Ilustracija: Reuters

NAKON što je Indexu pouzdani izvor rekao da bi se iza 1.11., ako brojke novozaraženih nastave rasti, mogle uvesti covid-potvrde za zatvorene prostore, poput restorana, kafića, trgovačkih centara i mjesta gdje su veća okupljanja, iz vlade su demantirali tu informaciju, a ministar Vili Beroš je rekao da "rok ni opseg još nisu precizirani".

Mi smo kontaktirali ugostitelje i zatražili njihovu reakciju na moguće uvođenje obaveznih covid-potvrda za ugostiteljske objekte.

Tabak: Tko će biti odgovoran ako netko bude bez covid-potvrde?

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, Indexu je rekla da je nakon objave našeg članka iz vlade dobila potvrdu o namjeri uvođenja covid-potvrda ako se ovakav trend s rastom brojki nastavi.

"Potvrđeno mi je da se namjeravaju uvesti covid-potvrde, no restorani nisu dokazani kao žarište i ako to bude usvojeno, takva bi se odluka trebala odnositi na sve sfere društva. Ako do toga dođe, imat ćemo možda veći problem jer nam nisu svi djelatnici cijepljeni. Mislim da će nam puno veći problem biti radnici, a ionako nam nedostaje radne snage. Ako se radnici ne budu htjeli cijepiti, to će biti veći problem. Što se tiče gostiju, po profilu gostiju veći će problem imati kafići i diskoteke nego restorani. Bilo da je prilagodba ili nešto novo, narednih mjeseci ćemo sigurno imati pad prometa i utjecat će na poslovanje, a mjera više nema. A, s druge strane, ne možemo natjerati gosta da se cijepi. Ako covid-potvrda bude uvjet, ne znam kako će sastaviti tu odluku, tko će biti odgovoran ako netko bude bez covid-potvrde? Ako ja budem odgovoran jer se netko od djelatnika nije cijepio, onda normalno da ćemo morati dijeliti otkaze za one koji nisu cijepljeni", kazala je Tabak za Index.

Medak: Neće nas zatvoriti, ali će ovime zabraniti dolazak polovici gostiju

Ugostitelj Marin Medak smatra da se sve opet prebacuje na leđa poduzetnika.

"Ukinuli su nam potpore, imamo 40 posto smanjenih kapaciteta i razna ograničenja, dok, s druge strane, imamo porast cijena, energenata, a, prema analizi koju smo radili, nama je za čak sedam posto narasla cijena artikala za restoran. Istovremeno sustav opskrbe ne funkcionira, ograničeni smo na više načina, a sad bismo još trebali kontrolirati tko je cijepljen, tko ne. Zanimljivo je da su najmanje cijepljene najsiromašnije zemlje i da u tim zemljama ima najviše korupcije", kazao nam je Medak.

Navodi da, ako se uvedu covid-potvrde, skoro svaki drugi gost neće moći doći.

"Ako je cijepljeno 60 posto ljudi, onda je jasno da skoro svaki drugi gost neće moći doći u restoran jer nema covid-potvrdu. Zanima me na osnovu čega imam pravo tražiti covid-potvrdu od gosta, budući da nisam javna institucija. Dakle, sad nas neće zatvoriti, ali će ovime zabraniti pola gostiju da mogu doći", rekao nam je Medak.

Letica: Bitno im je samo da se sezona na moru dobro odradi

Predsjednik udruge zagrebačkih ugostitelja, Franz Letica, rekao je da se čuo sad s kolegama i da, prema onome što je čuo, bar za područje Zagreba, vlada visoka procijepljenost među osobljem zaposlenima u ugostiteljstvu.

"Čak smo bolje procijepljeni nego u zdravstvenom sustavu. Prilagodit ćemo se novim mjerama i poštivati pravila igre. Vjerojatno će se odraziti na promet, jer gosti koji se ne žele cijepiti, neće ni dolaziti. Zanima me samo zašto sad pred zimu, u srcu sezone na kontinentu, mi opet lupamo po toj istoj djelatnosti, dok se tijekom ljeta nismo tako odnosili prema onima na moru. Gledajući s tog aspekta, vladi je dobro da se samo sezona na moru odradi, dok ih za zimsku sezonu boli briga. Vidjet ćemo kako će to biti. No, moramo se prilagoditi, tu nema diskusije", kazao je Letica.

Pročitajte više