Ugostiteljski objekti koji rade dulje bit će zatvoreni

UGOSTITELJSKI objekti koji rade dulje od propisana radnog vremena bit će zatvoreni, ali svi koji žele raditi dulje mogu zahtjeve za produljenjem predati gradskim i općinskim poglavarstvima, priopćio je danas Državni inspektorat.

Državni inspektorat očekuje da će i ovo ljeto dio ugostitelja prosvjedovati zbog zatvaranja objekata te "manipulirati tezom da im se onemogućuje rad u punoj sezoni", pa ih stoga podsjeća da dozvole na dulje radno vrijeme zatraže pravodobno jer će se svaki nepropisan rad smatrati nezakonitim.

U priopćenju se navodi kako je glavni inspektor Branko Jordanić godinama predlagao da se lokalne vlasti odluče za tzv. zone zabave u svojim mjestima, koje bi domaćem stanovništvu omogućilo pravo na odmor i privatnost, a gostima zabavu do kasno u noć. To bi, osobito turističkoj ponudi obalnih mjesta, dalo veću turističku vrijednost, ističu u Inspektoratu.

Po izmjenama i dopunama Zakona o pridržavanju poslovnog vremena u ugostiteljskim objektima inspektori mogu privremeno zabraniti rad svakom ugostitelju koji radi dulje nego je propisano.

Na prijave građana, ali i ugostitelja kojima su objekti koji rade dulje od propisanog nelojalna konkurencija, inspektori kontinuirano provode kontrole. U prva četiri mjeseca ove godine proveli su nadzor u 150 ugostiteljskih objekata, a zbog nepoštivanja radnog vremena 12 ih je privremeno zatvoreno, na mjesec dana. U Zagrebu je zatvoreno šest ugostiteljskih objekata, u Velikoj Gorici jedan, u Novskoj tri, te u Kutini dva objekta.

Sve ugostitelje koji žele raditi dulje od propisana radnog vremena Državni inspektorat upućuje da zahtjeve (s priloženim pristankom stanara ako se objekt nalazi u stambenoj zgradi) predaju gradskim i općinskim poglavarstvima, jer oni za svoja područja odlučuju o duljini radnog vremena. Državni inspektorat samo nadzire poštuju li ili ne vlasnici tih objekata odluku lokalne samouprave o radnom vremenu.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata stoga poručuju da Državni inspektorat nije adresa na koju treba slati pritužbe da se neomiljelim "pečaćenjem" objekata koji rade dulje nego je propisano guši zabavni život u gradovima.

(Hina) pp/bma mć

Pročitajte više