Uhićen bivši zapovjednik bošnjačkih snaga osumnjičen za ubojstvo 19 hrvatskih civila

POLICIJA u Bosni i Hercegovini je uhitila bivšega zapovjednika bošnjačkih snaga zbog njegove uloge u ubojstvu 19 hrvatskih civila u vojnika tijekom rata u Bosni i Hercegovini, objavili su izvori iz BiH pravosuđa. Uhićen je 62-godišnji Hasan Hakalović jer "kao viši časnik, koji je znao da su članovi njegove brigade počinili zločin, nije učinio ništa da bi kaznio počinitelje".

Ubojstvo 19 hrvatskih civila i troje uhićenih hrvatskih vojnika se dogodilo u travnju 1993. godine u mjestu Trusina, blizu gara Konjica na jugu BiH.

Optužnica krivnju za taj masovni zločin pripisuje članovima dviju brigada bošnjačkih snaga od kojih je jednom zapovijedao upravo uhićeni Hakalović. Policija je u veljači uhitila zapovjednika druge brigade, Zulfikara Alispaga, a u prosincu prošle godine je u vezi s tim zločinom uhićen još jedan bošnjački časnik. Zasad nije poznato hoće li se obojici zapovjednika istovremeno suditi. Istraga o zločinu traje još uvijek.

Stradali i dvogodišnjak i četverogodišnjak

Podsjetimo, napad, koji je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina, izvršen je u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine. Izvršili su ga pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije Republike BiH, pod nazivom "Zulfikar", i pripadnici 45. brdske brigade Armije Republike BiH "Neretvica". Pritom je ubijeno 19, a ranjeno četvero civila. Među stradalima je bilo i dvoje djece, starosti dvije i četiri godine. Ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Među osumnjičenicima za zločin su i Mustafa Buturović, Jusuf Hadžajlija, Nusret Avdibegović, Senad Memić, Salko Gušić, Sefer Halilović, Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn, Mensur Memić Menta, Dževad Salčin Struja i Senad Hakalović. Uhićenja osumnjičenika započela su sredinom rujna.

Pročitajte više