Uhićen Goran Pavić, optuženik za ratne zločine u Sotinu

GORAN PAVIĆ, optuženik za ratne zločine počinjene u Sotinu, uhićen je u srijedu na graničnom prijelazu iz Kanade u SAD, potvrdio je jučer glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

42-godišnjeg Pavića i grupu suokrivljenika Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru tereti za uspostavu okupacijske vlasti radi etničkog čišćenja Sotina. Zločine su, prema optužnici, činili od 10. listopada 1991. do travnja 1992., nakon što su snage JNA i srpskih paravojnih postrojbi okupirale to mjesto.

Pavić i ostali sotinske su Hrvate ubijali, tukli, zastrašivali, zatvarali, tjerali na prinudni rad i službu u okupacijskim snagama. Tereti ih se i za pljačku i odvođenje ljudi, a za 35 civila iz Sotina se niti danas ne zna gdje su. 27. prosinca 1991. sve hrvatske obitelji morale su napustiti svoju imovinu i prijeći na slobodni teritorij Hrvatske.

Optužnica protiv Gorana Pavića i suokrivljenika podignuta je u svibnju prošle godine pred Županijskim sudom u Vukovaru.

Očekuje se pokretanje postupka izručenja

Pavić je uhićen u srijedu temeljem tjeralice koju je za njim raspisao Interpol. Uhićenje je izvršeno prilikom prelaska granice između SAD-a i Kanade preko Ambasadorskog mosta koji spada u kanadski Windsor i Detroit.

U petak je predan Carinskoj i graničnoj službi, te je započeo postupak njegovog izručenja Hrvatskoj. Borovec napominje kako se Pavić sada nalazi pod ingerencijom Ministarstva pravosuđa, koje treba zatražiti njegovo izručenje, dok je uloga policije tehničke prirode-

Kanadske vlasti nisu objavile gdje Pavić trenutačno stanuje.

I.K.

Pročitajte više