Uhićen kršćanski terorist u SAD-u. Odgovoran je za strašan pokolj u Australiji

Policajci ubijeni u napadu Foto: Policija Queenslanda

FBI je uhitio muškarca u američkoj saveznoj državi Arizoni zbog vjerski motiviranog terorističkog napada na udaljeno imanje u Australiji prošle godine u kojem je ubijeno šestero ljudi. 58-godišnji američki državljanin suočava se s dvije optužbe, od kojih se jedna odnosi na poticanje nasilja na internetu.

Napadačima je "opetovano" slao online poruke koje su sadržavale "kršćansku ideologiju smaka svijeta", kaže policija. U zasjedi Wieambilla ubijena su dva policajca i susjed, kao i trojica napadača.

Amerikanca su u petak uhitili agenti FBI-a u Heber Overgaardu, sjeveroistočno od Phoenixa. Policija kaže da su tri napadača - Nathaniel, Stacey i Gareth Train - pratili dva YouTube profila koja je napravio uhićeni. Dodali su da je stalno slao poruke Garethu i Stacey prije napada, koji se dogodio u Queenslandu prošlog prosinca.

Također postoje dokazi da su osumnjičenik i Gareth jedan drugome komentirali YouTube videe, rekla je pomoćnica policijskog povjerenika Queenslanda Cheryl Scanlon na tiskovnoj konferenciji održanoj danas. Istražitelji policije Queenslanda otputovali su u SAD kako bi pomogli FBI-u i lokalnoj policiji u istrazi.

Što se točno dogodilo?

Smrtonosni napad dogodio se 12. prosinca nakon što je policija stigla na udaljeno imanje u unutrašnjosti u vlasništvu Garetha i Stacey Train u Wieambilli - oko 270 km zapadno od Brisbanea.

Četvero policajaca je stiglo tamo kako bi provjerilo Nathaniela Traina, čiji je nestanak prijavljen vlastima. Čim su izašli iz automobila kako bi prišli kući, zasuli su ih mecima.

Ubijeno dvoje policajaca

Dvoje policajaca, Matthew Arnold (26) i Rachel McCrow (29), odmah je pogođeno, a potom su ponovno upucani i ubijeni. Drugi je policajac ozlijeđen, ali je pobjegao, dok su četvrtu policajku napadači terorizirali paleći vatre kako bi je pokušali istjerati iz skrovišta.

58-godišnji Alan Dare, susjed koji se pojavio na mjestu događaja kako bi pomogao, također je ubijen hicima iz vatrenog oružja. Opsada je uključivala "mnoga oružja" i trajala je satima, prije nego što su osumnjičene ubili specijalci, rekle su vlasti.

Istražitelji kažu da je napad izveden s predumišljajem i da je uključivao "pomno planiranje i pripremu borbi protiv snaga reda". Kamuflirana skrovišta, barijere, postolja za oružja, pištolji, noževi, CCTV kamere i ogledala na drveću postavljeni su po cijelom imanju.

"Vjerski motivirani teroristički napad"

Policija Queenslanda incident je označila kao "religiozno motivirani teroristički napad" i tvrdi da su Gareth i Stacey Train vjerovali u "širok kršćanski fundamentalistički sustav vjerovanja poznat kao premilenijalizam".

Premilenijalizam je vjerovanje da će se nakon razdoblja razaranja i ekstremne patnje na Zemlji Isus Krist fizički vratiti kako bi donio mir. To je bio prvi put da je ekstremna kršćanska ideologija povezana s terorističkim napadom u Australiji, kažu vlasti.

Muškarac je optužen prema američkom zakonu i trenutačno nema planova za njegovo izručenje Australiji. Oružano nasilje rijetko je u Australiji, koja ima neke od najstrožih zakona o vatrenom oružju na svijetu.

Pročitajte više